Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκληθεί από την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δυο πυγμάχους που έχουν ανδρικά χρωμοσώματα, αλλά βιολογικά είναι γυναίκες να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Ο λόγος για την Ιμάν Κελίφ από την Αλγερία και την Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν οι οποίες έχουν στοχοποιηθεί και κατηγορούνται ότι είναι τρανσέξουαλ αν και σε ολόκληρη την αθλητική τους καριέρα αγωνίζονται ως γυναίκες.

Το 2023 και οι δυο είχαν αποτύχει να περάσουν το τεστ φύλου, λόγω αυξημένων επιπέδων τεστοστερόνης.

Μετά την απόσυρση της Ιταλίδας, Άντζελα Καρίνι, σε μόλις 46 δευτερόλεπτα και τα δυνατά χτυπήματα που ισχυρίζεται ότι δέχθηκε, η Ιμάν Κελίφ θα αγωνιστεί το Σάββατο (03/08) με την Άνα Λούκα Χαμόρι από την Ουγγαρία στα προημιτελικά της κατηγορίας των 66 κιλών, ενώ η η Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 16:30 την Σιτόρα Τουρντιμπέκοβα από το Ουζμπεκιστάν για την φάση των 16 στην κατηγορία των 57 κιλών γυναικών.

Ο αποκλεισμός από την ομοσπονδία και η πιο χαλαρή ΔΟΕ

Η Κελίφ είχε αποκλειστεί λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της για το χρυσό μετάλλιο για το παγκόσμιο πρωτάθλημα, ενώ από τη Λιν, η οποία είναι δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, της αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο για την ίδια διοργάνωση.

Η ΙΒΑ ισχυρίστηκε ότι οι εξετάσεις των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ τα οποία είναι ανδρικά, αντί τα ΧΧ που έχουν οι γυναίκες.

Οι αθλήτριες δεν είναι τρανς, ενδεχομένως όμως πρόκειται για ίντερσεξ άτομα στα οποία τα γεννητικά και αναπαραγωγικά όργανα ή τα χρωμοσώματά τους δεν ταιριάζουν με το φύλο τους.

Αυτό μπορεί να γίνει εμφανές στη γέννηση, στην εφηβεία ή και αργότερα στο μέλλον.

Η περίπτωση των αθλητριών ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της ανάληψης ευθύνης για τη διοργάνωση του πυγμαχικού τουρνουά από τη ΔΟΕ, όταν για διαδικαστικούς λόγους η IBA αποκλείστηκε από τη διοργάνωση των αγωνισμάτων στο Παρίσι.

Από την πλευρά της η ΔΟΕ υιοθέτησε πιο «ελαστικούς» κανονισμούς από αυτούς της IBA.