Μια 25χρονη intersex πυγμάχος από την Αλγερία, η Ιμάνε Χαλίφ, δημιούργησε με τη νίκη της επί της ιταλίδας αντιπάλου της στους Ολυμπιακούς Αγώνες τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μετά τη συζήτηση που άνοιξε με την τελετή έναρξης, δίνοντας όπως είχε κάνει και η τελετή «λαβή» για σχόλια στο αντί-woke κίνημα ολόκληρου του πλανήτη.

Από τη Μελόνι μέχρι τον Έλον Μασκ και από εκεί έως τον Ντόναλντ Τραμπ όλοι εξεμάνησαν για τα δικαιώματα των γυναικών που πλήττονται από τη συμμετοχή της αλγερινής intersex αθλήτριας.

Η Αλγερινή, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που δημοσίευσαν συμπατριώτες της, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει ως κορίτσι σε ένα αγροτικό χωριό, ενώ ο πατέρας της δεν ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτικός για την ενασχόλησή της με το μποξ και αυτό καθώς «δεν είναι για κορίτσια» σύμφωνα με τη UNICEF, της οποίας η αλγερινή αθλήτρια είναι πρέσβειρα.

Η Χαλίφ κατάφερε να ξεκινήσει προπονήσεις για πυγμαχία, πουλώντας σκραπ για ανακύκλωση. Ντεμπουτάρισε στα ρινγκ στα 19 της χρόνια και κατετάγη 17η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018. Αργότερα τερμάτισε 19η στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019, ενώ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο έφτασε μέχρι τα προημιτελικά όπου και έχασε από την Ιρλανδή Κέλι Χάρινγκτον.

Το περίφημο «πλεονέκτημα» λοιπόν της Ιμάνε Χαλίφ δεν έχει επιβεβαιωθεί στην πράξη στους αγώνες της, καθώς έχει χάσει 9 φορές από γυναίκες. Όπως αναφέρει η Ιρλανδή, Έιμι Μπρόντχαρστ, που την έχει κερδίσει στο παρελθόν, «μου στέλνουν πολλοί μηνύματα σχετικά με την Ιμάνε Χαλίφ. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχει κάνει κάτι για να “κλέψει”. Πιστεύω ότι έτσι γεννήθηκε και αυτό δεν είναι στον έλεγχό της. Το ότι έχει χάσει από 9 γυναίκες στο παρελθόν τα λέει όλα».

Σε παλιότερη εκπομπή, στην αλγερινή τηλεόραση, η Ιμάνε Χαλίφ αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση που είχε ως κορίτσι που ασχολείτο με την πυγμαχία στην Αλγερία. «Ήταν πολύ δύσκολο, ειδικά για όποιον ζει σε ένα αγροτικό χωριό στη μέση της πόλης. Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει και δεν το αποδέχεται».

Ο αποκλεισμός από τους αγώνες του 2023

Το 2023, η Χαλίφ αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα εξαιτίας ενός τεστ που έδειξε ότι έχει χρωμοσώματα XY. Ο πρόεδρος της IBA, Ουμάρ Κρέμλεφ, σε δήλωσή του στο ρωσικό πρακτορείο Tass σχετικά με τον αποκλεισμό της Χαλίφ, ανέφερε: «Βάσει τεστ DNA, εντοπίσαμε μια σειρά αθλητών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν τους συναδέλφους τους παριστάνοντας τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τεστ, αποδείχτηκε ότι έχουν ΧΥ χρωμοσώματα. Αυτοί οι αθλητές εξαιρούνται από τη διοργάνωση».

Από την πλευρά της η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας αναφερόταν στον αποκλεισμό της Χαλίφ μιλώντας για «ιατρικούς λόγους». Ο Τύπος της Αλγερίας μιλούσε για αποκλεισμό εξαιτίας υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης σύμφωνα με το Reuters. «Υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν θέλουν η Αλγερία να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο», δήλωσε η Χαλίφ στην αλγερινή τηλεόραση.