Το θέμα ήταν να μη χρειαστεί η Εθνική μπάσκετ να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων για να μάθει αν θα προκριθεί στους «8» του Ολυμπιακού τουρνουά. Από τη στιγμή που αυτό το… καταραμένο +6 κόντρα στην Αυστραλία, μας έριξε στην ανάγκη των Σέρβων, είμαστε υποχρεωμένοι να ζήσουμε με την αγωνία και την πίστη ότι ο Γιόκιτς και η παρέα του θα παίξουν για το γόητρό τους στο τελευταίο παιχνίδι τους στον όμιλο.

Και αυτό γιατί υπάρχει μία λεπτομέρεια στην αναμέτρησή τους με το Νότιο Σουδάν, στην οποία δεν έχει δοθεί ίσως, μεγάλη προσοχή. Ποια είναι αυτή; Η Εθνική Σερβίας προκρίνεται ακόμα και με ήττα. Για την ακρίβεια, προκρίνεται ακόμα και με ήττα μέχρι 23 πόντους διαφορά!

Επιπλέον, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι Αφρικάνοι δεν μοιάζουν και τόσο ακίνδυνοι.  Αν δεν είχαν μια εξαιρετική ομάδα, ούτε το Πουέρτο Ρίκο θα είχαν νικήσει με άνεση (+11), ούτε θα είχαν απειλήσει με ήττα ό,τι πιο κοντινό έχει εμφανιστεί σε παρκέ στην dream team του 1992. Ήταν στις 21 Ιουλίου, στην «O2 Arena» του Λονδίνου όταν ο Λεμπρόν Τζέιμς, με καλάθι στα 8’’ πριν το τέλος, γλίτωσε από το ρεζιλίκι τις ΗΠΑ, αποτρέποντας μία έκπληξη που θα έπαιρνε θέση στο πάνθεον του παγκόσμιου αθλητισμού.

Το Νότιο Σουδάν, που έδωσε τον πρώτο αγώνα της ιστορίας του μόλις το 2017, προηγήθηκε με 58-44 στο ημίχρονο και είχε δύο σουτ στο φινάλε για να «απαντήσει» στο καλάθι του Τζέιμς και να πάρει τη νίκη. Το «θαύμα» δεν ολοκληρώθηκε, έγινε όμως η αφορμή για να μάθουν πολλοί από την… ύπαρξη έως την ιστορία της νεοσύστατης χώρας, που έως το 2011 ήταν κομμάτι του ενιαίου Σουδάν και προέκυψε μετά από περίπου 70 χρόνια εμφυλίων πολέμων, με περισσότερους από 2,5 εκατ. νεκρούς και τουλάχιστον 4 εκατ. ξεριζωμένους. Στο δημοψήφισμα του 2011 το 98,8% των 12 εκατ. κατοίκων μιας έκτασης πέντε φορές μεγαλύτερης από την Ελλάδα ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησία της κι έτσι το νότιο τμήμα (με το 60% των χριστιανών και το 34% των παγανιστών!) αποσχίστηκε από τα σχεδόν 50 εκατ. του Σουδάν, εκ των οποίων είναι πλειονότητα οι αραβόφωνοι μουσουλμάνοι.

Τα μέλη της Εθνικής Ομάδας μπάσκετ είναι οι απόγονοι αυτών των προσφύγων λόγω του πολέμου, οι οποίοι βρήκαν κυρίως καταφύγιο στις φιλόξενες ΗΠΑ και Αυστραλία. Το ρόστερ αποτελείται εξ ολοκλήρου από παίκτες που είτε γεννήθηκαν σε ξένες χώρες, είτε στο Νότιο Σουδάν και ξεσπιτώθηκαν σε μικρή ηλικία όταν οι γονείς τους αποφάσισαν να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη. Η Ομοσπονδία μπάσκετ ιδρύθηκε το 2011 και έγινε μέλος της FIBA δύο χρόνια αργότερα. Ωστόσο στη χώρα δεν υπάρχει καμία οργάνωση, ούτε καν υποδομές, όταν το βασικό (και μοναδικό μάλλον) ζητούμενο είναι ο βιοπορισμός.

Κόντρα σε όλα αυτά υπάρχουν δύο λόγοι που οι Σουδανοί επιδεικνύουν τέτοιο ενδιαφέρον για το μπάσκετ. Ο ένας είναι η τεράστια δημοφιλία που είχε μεταξύ των συμπατριωτών του ο Μανούτε Μπολ, ο ψηλότερος παίκτης στον κόσμο, που έπαιξε στο NBA από το 1985 έως το 1995. Η αγάπη στη χώρα για το άθλημα είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό δικό του έργο, λόγω και του ανθρωπιστικού έργου του κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της καριέρας του. Ο δεύτερος λόγος είναι η εύνοια της φύσης.

Ο Μπολ καταγόταν από το Τουραλέι του Νότιου Σουδάν και τη φυλή των Ντίνκα που θεωρείται ότι «γεννάει» τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο Μανούτε ήρθε σε αυτόν ως γιος του αρχηγού της φυλής και το μπάσκετ ήταν το τελευταίο πράγμα που είχε στο μυαλό του όταν ήταν παιδί. Γενικώς, τα μέλη των περισσότερων μαύρων φυλών που κατοικούν κοντά στον Νείλο διακρίνονται για τα σωματικά χαρίσματά τους, που είναι απολύτως συμβατά με το μπάσκετ.

Στο ρόστερ ξεχωρίζουν ο πρώην NBAer πλέι-μέικερ Κάρλικ Τζόουνς, που από τη νέα σεζόν θα παίζει στην Παρτιζάν, ο πάουερ φόργουορντ Τζ. Τ. Τορ των Σάρλοτ Χόρνετς και ο σέντερ Γουένιεν Γκάμπριελ, που ανήκει πλέον στη Μακάμπι. Γενικώς όμως πρόκειται για μια ομάδα με όλη τη σημασία της λήξης, με πολύ ανεπτυγμένο προφανώς το αθλητικό χάρισμα. Στο ματς του ομίλου με τις ΗΠΑ, μολονότι οι Αμερικανοί είχαν άχτι λόγω του φιλικού, η διαφορά δεν ξέφυγε πάνω από το +17, όταν οι Σέρβοι ηττήθηκαν από το μεγάλο φαβορί για το χρυσό με 26.

Υπάρχει και ένα τρίτο προβληματάκι: Με ήττα του Νότιου Σουδάν έως 3 πόντους περνούν χέρι-χέρι οι δύο ομάδες στα προημιτελικά, με τους Σέρβους να διατηρούν τη δεύτερη θέση…