Είτε είναι για θέμα υγείας είτε για αδυνάτισμα είτε για ενδυνάμωση είτε απλώς για να παραμείνουμε σε καλή φυσική κατάσταση, είναι το κίνητρο, αυτή η εσωτερική κινητήριος δύναμη που μας κάνει να αρχίσουμε να γυμναζόμαστε. Τι γίνεται όμως τις ημέρες που δεν υπάρχει επιθυμία;

Είναι ΟΚ για 3-4 ημέρες να παραλείπετε την άσκηση αλλά, αν θέλετε να έχετε τα αποτελέσματα σε αυτό που ξεκινήσατε να κάνετε, τότε χρειάζεται σταθερότητα και συνέπεια στο πρόγραμμα. Αυτή είναι η απάντηση που δίνω όταν με ρωτούν πώς βρίσκω το κίνητρο να γυμνάζομαι καθημερινά ακόμα κι αν μία μέρα δεν διδάσκω μάθημα, λείπω ή είμαι σε διακοπές. Και αν τώρα που βρίσκεστε σε διακοπές είναι σημαντικό και για εσάς να φροντίζετε το σώμα σας και να διατηρήσετε όλα τα οφέλη που έχετε κερδίσει από την άσκησή σας κατά τη διάρκεια του χρόνου, το μυστικό είναι να πάρετε μαζί σας ένα στρωματάκι γυμναστικής. Όπου κι αν βρίσκεστε, θα σας υπενθυμίζει να το απλώνετε και να κάνετε τις ασκήσεις σας.

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο στρώμα

Το στρώμα που θα πάρετε μαζί σας στις διακοπές και στα ταξίδια γενικότερα, θα είναι διαφορετικό από αυτό που χρησιμοποιείτε κανονικά. Ο βασικός λόγος είναι ότι θα πρέπει να πιάνει λίγο χώρο στη βαλίτσα και να είναι ελαφρύ, ώστε να μην επιβαρύνει την αποσκευή σας με έξτρα βάρος. Γι’ αυτό και το βασικό χαρακτηριστικό του πρέπει να είναι η δυνατότητα εύκολης μεταφοράς. Διπλώνει και χωράει εύκολα; Είναι ελαφρύ; Ωστόσο, δεν πρέπει να υπολείπεται σε ποιότητα. Βεβαιωθείτε ότι έχει καλό αντιολισθητικό κράτημα και δεν γλιστράει στο πάτωμα αλλά ούτε και γλιστρούν τα χέρια σας όταν κάνετε στηρίξεις. Ένα άλλο στοιχείο είναι το πάχος. Ιδανικά, θέλετε κάποιο που να είναι λεπτό ώστε να πιάνει λίγο χώρο. Εκτός από τα παραδοσιακά στρώματα που τυλίγονται, σας συνιστώ να αγοράσετε ένα που μπορεί να διπλωθεί, επειδή χωράει πιο άνετα ακόμα και σε ένα σακίδιο. Τελευταίο, επειδή θα θέλετε να αξιοποιήσετε το ταξιδιωτικό σας στρώμα στο έπακρο, να είναι φτιαγμένο από καλά υλικά και να είναι αντοχής, ειδικά όταν θα το απλώνετε σε εξωτερικούς χώρους.

Και κάτι ακόμα: Ενώ είναι σημαντικό να ακολουθείτε το πρόγραμμά σας, είναι εξίσου σημαντικό και να είστε ευέλικτοι όταν βρίσκεστε σε διακοπές ή ταξιδεύετε. Υπάρχουν πάντα απρόβλεπτα στις διακοπές και στα ταξίδια, που σημαίνει ότι προσαρμόζετε το πρόγραμμά σας ανάλογα με την περίσταση και τις υπόλοιπες δραστηριότητες της οικογένειας ή της παρέας και επωφελείστε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Έχοντας το στρωματάκι γυμναστικής μαζί σας, σας βοηθάει να παραμείνετε συνεπείς στην άσκησή σας, κάτι που ωφελεί όχι μόνο τη σωματική σας υγεία, αλλά και την ψυχική σας ευεξία!

Η Αϊνόλα Τερζοπούλου είναι δημοσιογράφος, δημιουργός του www.livelifewell.gr, πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα 200-RYT Yoga Alliance και πιστοποιημένη NLP Master & New Code Practitioner από την NLPGreece, τον επίσημο φορέα του πανεπιστημίου Santa Cruz-California. Συμμετέχει με την ιδιότητά της ως wellbeing coach στην ομάδα της nlpingreece®.