«Απαράδεκτο» και «μεγάλο λάθος» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέας Λοβέρδος τη δήλωση του Μάκη Βορίδη για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας πως «προκάλεσε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά πολλών πολιτικών και πολιτών».

«Η ιστορία θα αποδώσει ευθύνες και η πολιτική πάντα θα κάνει κριτική. Αλλά σ’ αυτό έχει επί της ουσίας λάθος. Το επί της ουσίας λάθος είναι ότι ξεχνάει πως οι περισσότεροι Έλληνες, μέχρι να υπάρξει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ήταν στην κατάσταση της μετεμφυλιακής περιόδου. Μεσαία τάξη ήταν ανύπαρκτη και δημιουργήθηκε από το ’80 και μετά. Κάθε περίοδος, κάθε πολιτικού, έχει τα καλά και τα κακά της. Αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου έμεινε στην ιστορία για το ΙΚΑ που κάλυψε το 100% της Ελλάδας, για το ΕΣΥ, για την εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών. Στην παρούσα συγκυρία, που όλοι αναζητούμε στοιχεία ενότητας και συμφωνίας, πώς είναι δυνατόν κάποιοι στη Ν.Δ. να θυμούνται τα σημεία που μας διαφοροποιούν και μας χωρίζουν, κάνοντας αγώνα τοποθέτησης για τις επόμενες ημέρες και τους ενδοκομματικούς συσχετισμούς;», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM.

Ερωτηθείς εάν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση στο μέλλον  ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Δεν μπαίνω σ’ αυτήν την κυβέρνηση. Το είπα σε κρίσιμες στιγμές, διότι το βράδυ της κρίσης, που κανείς δεν ήξερε τι θα συμβεί και μετράγαμε βουλευτές, επειδή υπήρχε ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές και να πέσει η κυβέρνηση, είπαμε με τον κ. Αηδόνη ότι εάν είναι να αποφευχθούν οι εκλογές από εμάς τους δύο, θα γινόταν. Εκλογές δεν θα γίνουν, είπαμε. Διότι για ένα 30% του πληθυσμού θα ήταν καταστροφή. Δεν έγινε πρόταση, αλλά και αν γινόταν, θα την απέρριπτα».

«Οι μέρες αυτές μού θυμίζουν λίγο το καλοκαίρι του 2011. Είναι λογικό η Ν.Δ. να συσπειρώνει και το ΠΑΣΟΚ να έχει μια μικρή ανάκαμψη, αλλά θα δούμε πώς διαμορφώνονται τα πράγματα από Σεπτέμβριο και μετά. Όσοι ήμασταν τότε στην εμπροσθοφυλακή της κρίσης, έχουμε βιώματα. Λέω ότι η ένταση του Ιουνίου είχε προβλεφθεί. Δεν μπορούσα να ξέρω ότι θα ήταν η ΕΡΤ, αλλά θα ερχόταν κρίση. Το επόμενο είναι η φάση πολιτικής αποσταθεροποίησης. Το απεύχομαι και εύχομαι η κυβέρνηση να πετύχει, αλλά η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε δεύτερο γύρο. Δεν θεωρώ τόσο πιθανό να πάμε σε εκλογές, αλλά μπορώ να σας πω ότι το δεύτερο στάδιο αποσταθεροποίησης το φθινόπωρο – και το έχω συζητήσει και με ανθρώπους που ζουν τα ελληνικά πράγματα απ’ έξω – θα έρθει», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Λοβέρδος υπενθύμισε πως για το σχεδιασμό μικρότερου κράτους έχει ήδη ψηφίσει αλλά τόνισε: «Έχουμε πει, όμως, το Νοέμβριο – και η Ν.Δ. – ότι ήταν τα τελευταία μέτρα. Η επαναφορά μέτρων δεν είναι λόγω αναγκών, αλλά λόγω αδεξιότητας, ανημπόριας και έλλειψης θάρρους και τόλμης εκ μέρους των κυβερνώντων και δεν θα τα ψηφίσω. Δεν θα ψηφίσω απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Ό,τι ψηφίστηκε το Νοέμβριο, δίνει την ευκαιρία και στα δύο κόμματα να προχωρήσουν».

Για τη χρήση τέλος της έκφρασης «Νέα Ελλάδα» στο συνέδριο της Ν.Δ. από τον κ. Σαμαρά ο κ. Λοβέρδος απάντησε: «Καθένας έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει ως σύνθημα ή ως τίτλο αυτό που έχουμε όλοι οι Έλληνες ως στόχο: μια νέα Ελλάδα. Για τον κ. Σαμαρά, λόγω αυτών των πρακτικών που χρησιμοποιεί ως πρωθυπουργός, μάλλον θα ταίριαζε ως σύνθημα στο κόμμα του ο τίτλος «Παλιά Ελλάδα». Η παλιότερη…»