Σαν σήμερα, στις 20 Οκτωβρίου 1968, δύο από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες του 20ού αιώνα ένωσαν τις ζωές τους σε ένα γάμο που άφησε άφωνη την παγκόσμια κοινή γνώμη. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ένας από τους πλουσιότερους και πιο επιδραστικούς άνδρες στον κόσμο, παντρεύτηκε την Τζάκι Κένεντι, πρώην Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών και χήρα του δολοφονημένου προέδρου, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι. Το ειδύλλιο αυτό είχε τα πάντα: δύναμη, πλούτο, δόξα, ίντριγκα και οικογενειακές συγκρούσεις.

Η απόφαση της «Τζάκι Ω» να ξαναπαντρευτεί έναν Έλληνα μεγιστάνα, 23 χρόνια μεγαλύτερό της, ήταν για πολλούς ακατανόητη. Ο Ωνάσης δεν ήταν μόνο διάσημος για τις επιχειρήσεις του, αλλά και για την έντονη κοινωνική ζωή του και τις σχέσεις του με γνωστές γυναίκες, όπως η Μαρία Κάλλας.

Ο γάμος τους πραγματοποιήθηκε στο ιδιωτικό νησί του Ωνάση, Σκορπιό, κάτω από συνθήκες που άρμοζαν σε μια κοσμοπολίτικη ερωτική ταινία. Ο γάμος ήταν απλός, με ελάχιστους καλεσμένους, αλλά η βροχερή ατμόσφαιρα που σκέπαζε το νησί προσέδωσε μια σχεδόν δραματική νότα στην τελετή. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν τα παιδιά της Τζάκι, Καρολίνα και Τζον-Τζον, καθώς και η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι. Από την πλευρά του γαμπρού, παρόντες ήταν ο γιος του, Αλέξανδρος, και η κόρη του, Χριστίνα, που έβλεπαν με καχυποψία τη νέα σύζυγο του πατέρα τους.

Ο γάμος της Τζάκι με τον Ωνάση συμβόλιζε τη συνάντηση δύο διαφορετικών κόσμων: του αμερικανικού πολιτικού γοήτρου και του ελληνικού επιχειρηματικού δαιμόνιου. Η Τζάκι, σύμβολο της κομψότητας και της αμερικανικής αριστοκρατίας, βρέθηκε ξαφνικά να αναμειγνύεται με τον έντονο και δραστήριο κόσμο του Ωνάση, που ήταν γνωστός για τη χλιδή και την επιδεικτική του ζωή. Η σχέση τους ήταν μια ιδανική αφορμή για τα μέσα ενημέρωσης να πλάσουν ιστορίες και να τροφοδοτήσουν τον διεθνή Τύπο.

Ορισμένοι θεώρησαν ότι η επιλογή της να παντρευτεί έναν Έλληνα μεγιστάνα ήταν «ανάρμοστη» για την πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, ενώ η ίδια αντιμετώπισε και επικρίσεις από τους παραδοσιακούς κύκλους της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Από την πλευρά του Ωνάση, η Τζάκι έγινε το πιο πολύτιμο τρόπαιο στην πλούσια και θρυλική του ζωή.

Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι κράτησε μέχρι τον θάνατο του Ωνάση το 1975, αλλά δεν ήταν ονειρικός. Οι δύο σύζυγοι ζούσαν συχνά χωριστά, με εκείνον στην Ευρώπη και εκείνη στις ΗΠΑ. Ο θάνατος του γιου του Ωνάση, Αλέξανδρου, το 1973, επιδείνωσε τη σχέση τους. Αν και υπήρχαν φήμες ότι ο Ωνάσης σκεφτόταν το διαζύγιο, ο θάνατός του πρόλαβε τυχόν εξελίξεις​.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

1820: Ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Κ. Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία, προετοιμάζοντας το έδαφος για την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1827: Σημειώνεται η Ναυμαχία του Ναβαρίνου, όπου ο στόλος των Μεγάλων Δυνάμεων (Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία) υπό τους ναυάρχους Δεριγνύ, Κόδριγκτον και Χέιντεν, υπερισχύει του τουρκοαιγυπτιακού στόλου του Ιμπραήμ. Η νίκη αυτή έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην ανεξαρτησία της Ελλάδας.

1888: Εγκαινιάζεται το Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα, το οποίο αργότερα θα γίνει ένα από τα εμβληματικότερα κτίρια της πόλης, φιλοξενώντας διάφορες εκθέσεις και εκδηλώσεις.

1912: Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων, ο Ελληνικός Στρατός διαβαίνει το Σαραντάπορο και μετά από διήμερη μάχη καταλαμβάνει τα Γιαννιτσά, ωθώντας τις τουρκικές δυνάμεις να υποχωρήσουν προς τη Θεσσαλονίκη, την οποία οι Έλληνες επιδιώκουν να απελευθερώσουν πριν τους Βουλγάρους.

1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Γάλλος πρεσβευτής, Φρανκλέν Μπουγιόν, υπογράφει με τον Κεμάλ Ατατούρκ τη Συμφωνία της Άγκυρας, η οποία σηματοδοτεί την αναγνώριση του κεμαλικού καθεστώτος και την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από κατεχόμενες περιοχές.

1944: Ο Σοβιετικός Στρατός και Γιουγκοσλάβοι Παρτιζάνοι, απελευθερώνουν το Βελιγράδι, πρωτεύουσα της Γιουγκοσλαβίας. Την ίδια ημέρα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Αμερικανοί καταλαμβάνουν το Ααχεν. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη γερμανική πόλη, που πέφτει στα χέρια των συμμάχων.

1947: Η Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων (HUAC) ξεκινά έρευνες για την κομμουνιστική επιρροή στη βιομηχανία του Χόλιγουντ, σηματοδοτώντας το ξέσπασμα της «Κόκκινης Φρενίτιδας». Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σημαντικοί σκηνοθέτες, ηθοποιοί και συγγραφείς, όπως ο Έλια Καζάν και ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, κατονομάζουν συναδέλφους τους ως κομμουνιστές. Μια ομάδα γνωστή ως «Οι Δέκα του Χόλιγουντ» αντιστέκεται στις έρευνες, καταγγέλλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Αυτό οδήγησε στη διαβόητη μαύρη λίστα, η οποία κατέστρεψε την καριέρα εκατοντάδων επαγγελματιών, αφήνοντας ανεξίτηλο σημάδι στον αμερικανικό κινηματογράφο.

1968: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στον Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι. Εκείνη είναι 39 ετών και εκείνος 62. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι φτάνουν μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της νύφης είναι τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος, και η αδερφή της, Λι Ράτζβιλ. Από την πλευρά του γαμπρού είναι τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.

1968: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, εισάγοντας ένα νέο παλμό στο αγώνισμα, καθώς περνά τον πήχη με την πλάτη («Φόσμπερι Φλοπ»).

Όπερα του Σίδνεϊ Σύδνεϊ

1973: Ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϊ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β’, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια στον κόσμο.

1977: Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του ροκ συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, οι Ρόνι Βαν Ζαντ, Στιβ Γκέινς και Κάσι Γκέινς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, 5 μίλια βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου η μπάντα θα έδινε συναυλία στο τοπικό πανεπιστήμιο.

1982: Τραγωδία στο Στάδιο «Λένιν» της Μόσχας (νυν Λουζνίκι), όπου 66 θεατές ποδοπατούνται και χάνουν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια του αγώνα Σπάρτακ Μόσχας – Χάαρλεμ Ολλανδίας για το Κύπελλο UEFA.

2011: Οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη σκοτώνουν τον Μουαμάρ Καντάφι στη γενέτειρά του, τη Σύρτη, βάζοντας τέλος στην πολύμηνη σύγκρουση και στην εξουσία του που διήρκεσε 42 χρόνια.

Γεννήσεις

1918 – Ασπασία Παπαθανασίου, ελληνίδα ηθοποιός, διάσημη για τις ερμηνείες της σε αρχαία ελληνική τραγωδία

1940 – Σπύρος Ευαγγελάτος, έλληνας σκηνοθέτης, από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του ελληνικού θεάτρου

1981 – Δημήτρης Παπαδόπουλος, έλληνας ποδοσφαιριστής, γνωστός για την καριέρα του σε ελληνικές και ευρωπαϊκές ομάδες

Θάνατοι

460 – Αιλία Ευδοκία, βυζαντινή αυτοκράτειρα, γνωστή για τη φιλανθρωπική και λογοτεχνική της δράση

1964 – Χέρμπερτ Χούβερ, 31ος πρόεδρος των ΗΠΑ, που κυβέρνησε κατά τη Μεγάλη Ύφεση

2011 – Μουαμάρ αλ Καντάφι, λίβυος πολιτικός, ηγέτης της Λιβύης για πάνω από 40 χρόνια

2014 – Σπύρος Ζαγοραίος, έλληνας τραγουδιστής, από τις εμβληματικές μορφές του λαϊκού τραγουδιού

2014 – Όσκαρ ντε λα Ρέντα, δομινικανός σχεδιαστής μόδας, που έντυσε πολλές διασημότητες και πρώτες κυρίες

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας
Ημέρα της Αστυνομίας
Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων (Σεφ)
Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Σήμερα γιορτάζουν

Γεράσιμος, Ενόη, Αρτέμιος, Άρτεμις, Κερασία, Ματρώνα, Ντιάνα