Ο πάπας Φραγκίσκος μπορεί να απέκτησε την προσωνυμία «πάπας των φτωχών» και να θεωρείται μεταρρυθμιστής της Καθολικής Εκκλησίας, αλλά το όνομα του συνδέθηκε με την υπόθεση διάσημου εικαστικού Μάρκο Ρούπνικ που κατηγορείται για βιασμούς γυναικών.

Ο Σλοβένος εικαστικός ειδικεύεται στην τέχνη του ψηφιδωτού και θεωρείται ο καλύτερος στο τομέα του, έχοντας δημιουργήσει 231 ψηφιδωτά έργα σε εμβληματικούς καθολικούς ναούς. Ενδεικτικά, δημιουργίες του υπάρχουν στο παπικό παρεκκλήσι Redemptoris Mater στο Βατικανό στην Αγία Τριάδα στη Φάτιμα της Πορτογαλίας και στην πρόσοψη της βασιλικής της Παναγίας του Ροδαρίου στη Λούρδη.

Ωστόσο, πριν λίγα χρόνια κατηγορήθηκε ότι δημιούργησε σεξουαλική αίρεση στη γενέτηρά του, κακοποιώντας σεξουαλικά και ψυχολογικά ευάλωτες γυναίκες. Η ιστοσελίδα UnHerd έγραψε ότι κατηγορείται πως τις ανάγκασε να πίνουν το σπέρμα του από δισκοπότηρο, όπως και ότι έβαλε τρεις γυναίκες να κάνουν τρίο, ώστε να αναπαραστήσουν την Αγία Τριάδα.

Η υπόθεση μπορεί να μην είναι γνωστή στο ευρύ κοινό, αλλά απασχολεί έντονα τους καθολικούς κόλπους λόγω των χειρισμών της Καθολικής Εκκλησίας. Επιπλέον, ο Φραγκίσκος γνώριζε τον κατηγορούμενο και το 2023 είχε μιλήσει σχετικά στο Associated Press, με αφορμή μια συνέντευξη που έδωσε για το έργο του ως ποντίφικας.

Μάρκο Ρούπνικ

Κατηγορίες, αφορισμός και έρευνα

Ο Μάρκο Ρούπνικ έγινε μέλος του τάγματος των Ιησουιτών το 1973 και χειροτονήθηκε ιερέας το 1985. Στις αρχές του 1980 ίδρυσε την κοινότητα Loyola στη Σλοβενία μαζί με τη μοναχή Ivanka Hosta, ενώ μια δεκαετία αργότερα ήρθαν οι πρώτες κατηγορίες.

Γυναίκες υποστήριξαν ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά και ψυχικά από τον ιερέα-εικαστικό, ενώ άλλες ανέφεραν πως ήταν μάρτυρες σε περιστατικά, χαρακτηρίζοντας σεξουαλική αίρεση την κοινότητα που ίδρυσε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα National Catholic Register, ορισμένες κατηγορίες αποκρύφτηκαν, άλλες μπήκαν στο αρχείο και μερικές δεν φέρεται να ευσταθούσαν. Έκτοτε, ο Ρούπνικ έκανε καριέρα στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας, λαμβάνοντας ανάθεση έργων και από το Βατικανό.

Τον Δεκέμβριο του 2022 όμως, ιταλικές ιστοσελίδες επανέφεραν τις κατηγορίες στην επιφάνεια, ενώ παρέθεσαν και νέες.

Τότε, ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του και τα πράγματα περιπλέχτηκαν ακόμα περισσότερο, όταν έγινε γνωστό ότι ο ιερέας είχε αφοριστεί το 2019, επειδή είχε σεξουαλικές επαφές με μια γυναίκα.

Το Βατικανό βρέθηκε σε δύσκολη θέση και δήλωσε να μην παραγραφεί η υπόθεση, αλλά να συνεχίσει η έρευνα, η οποία είναι ακόμα σε εξέλιξη.

Τι υποστήριζε ο Φραγκίσκος

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση, επλήγη το προφίλ του πάπα Φραγκίσκου, επειδή κατηγορήθηκε πως κάλυπτε τον Ρούπνικ, με ορισμένους να ισχυρίζονται πως είχαν φιλικές σχέσεις.

Εξάλλου, λίγο μετά τις νέες κατηγορίες συναντήθηκαν στο Βατικανό και μπροστά στις κάμερες, αλλά συζήτησαν ιδιωτικά. Επίσης, έγινε γνωστό ότι νωρίτερα το Βατικανό είχε ζητήσει να κλείσουν φάκελοι με κατηγορίες εναντίον του, έγραψε η ιστοσελίδα America Magazine.

Φωτογραφία από τη συνάντηση Φραγκίσκου – Ρούπνικ

Το 2023 ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στο Associated Press, είχε υποστηρίξει ότι δεν γνώριζε τίποτα και σοκαρίστηκε με την υπόθεση, τονίζοντας ότι οι φάκελοι του ανοίγουν ξανά, κάτι που έγινε.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Σοκαρίστηκα», είχε δηλώσει ο ποντίφικας.

Τον Δεκέμβριο του 2024 όμως, λίγους μήνες πριν πεθάνει ο Φραγκίσκος, συμπεριέλαβε τον Ρούπνικ στον κατάλογο του Βατικανού του 2024 ως σύμβουλο. Επιπλέον, ο επίσκοπος Daniele Libanori, ο Ιησουίτης που διεύρυνε τις έρευνες για τις κατηγορίες σε βάρος του Ρούπνικ -τις οποίες έκρινε αξιόπιστες και βάσιμες- απομακρύνθηκε από τη θέση του ως βοηθός επίσκοπος στην επισκοπή της Ρώμης.