Σαν σήμερα, το 1906, γεννήθηκε ο πανίσχυρος μεγιστάνας, που έκανε το όνομά του συνώνυμο του επιχειρηματικού δαιμονίου, του πλούτου και της μεγάλης ζωής.
Ο «πολύς» Αριστοτέλης Ωνάσης απασχόλησε την ανθρωπότητα με τον πολυτάραχο επιχειρηματικό του βίο και την ακόμα πιο πολυθρύλητη ερωτική του ζωή.
Σωστός τζέντλεμαν, ένας μπον βιβέρ από τους λίγους, ο Ωνάσης δεν φειδωλευόταν να ξοδέψει αμύθητα ποσά για διασκέδαση και καλή ζωή.
Ας δούμε λοιπόν τα χρονικά της ανόδου του στην κορυφή του κόσμου, μιας ζωής που μοιάζει με παραμύθι…
Τα πρώτα χρόνια
Ο Ωνάσης γεννιέται στις 15 Ιανουαρίου 1906 στη Σμύρνη, δεύτερο παιδί μιας εύπορης οικογένειας καπνεμπόρων. Η οικονομική επιφάνεια της οικογένειας Ωνάση θα του εξασφαλίσει άνετα παιδικά χρόνια, με τους θρύλους για τα μικράτα του να ποικίλουν και να περιλαμβάνουν σκανδαλιστικές ιστορίες και «πιπεράτα» ενσταντανέ.
Αυτό ωστόσο έμελλε να αλλάξει άρδην με τα ιστορικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής, με τον πατέρα του να φυλακίζεται και την επιχείρησή του να περνά σε τουρκική ιδιοκτησία.
Μόνη επιλογή για τον νεαρό Αριστοτέλη η ξενιτιά, σε αναζήτηση καλύτερης ζωής για τον ίδιο και τους οικείους του…
Οι δύσκολες εποχές
Ο Ωνάσης φτάνει στην Ελλάδα στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών. Δεν θα στεριώσει ωστόσο και λίγο αργότερα θα βάλει πλώρη για την Κωνσταντινούπολη, την οποία θα εγκαταλείψει σχεδόν αμέσως για τον πρώτο του σταθμό στην περιπέτεια της ζωής του: την Αργεντινή. Στην τσέπη του έχει 250 δολάρια.
Η ζωή στο Μπουένος Άιρες ήταν κάθε άλλο παρά εύκολη, με τον Ωνάση να μάχεται με την καθημερινότητα. Δουλειές πολλές, από λαντζέρης και υπάλληλος καταστημάτων μέχρι νυχτοφύλακας και τηλεφωνητής.
Κάποια στιγμή θα περάσει στο επιχειρείν, ιδρύοντας μια μικρή φίρμα εισαγωγής καπνού και κατασκευής τσιγάρων, την οποία και θα διαφημίσει με κάθε δυνατό και αδύνατο τρόπο. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο άρχισε να διαφαίνεται.
Οι γνωριμίες που έκανε όταν επισκέφτηκε και πάλι την Ελλάδα θα του εξασφάλιζαν ελληνικό διαβατήριο και μια σειρά ακόμα προνομίων: ο Ωνάσης ήταν πλέον ειδικός ακόλουθος! Επιστρέφει στο Μπουένος Άιρες με τον αέρα του διπλωμάτη και το 1931 θα τον βρει αναπληρωματικό πρόξενο.
Η χρονιά-κλειδί στη ζωή του θα είναι ωστόσο το 1932, όταν θα ξεκινήσει την περιπέτειά του στη ναυτιλία.
Πρώτο απόκτημα για τον αεικίνητο Ωνάση ένα σχεδόν κατεστραμμένο εμπορικό πλοίο, το οποίο θα βυθιστεί αγκυροβολημένο στο Μοντεβίδεο. Η επιχειρηματική κίνηση είχε επιτυχία: 6 καράβια περνούν στην κατοχή του, εδραιώνοντας τη θέση του στη θάλασσα.
Οι βάσεις της αυτοκρατορίας είχαν τεθεί…
Η περίοδος της ακμής
Ο πολυμήχανος Αριστοτέλης Ωνάσης ξετρύπωνε με χαρακτηριστική άνεση τις ευκαιρίες και ήταν πάντα έτοιμος να πάρει άλλο ένα ρίσκο. Επόμενος στόχος; Το πετρέλαιο!
Ο Ωνάσης παραγγέλνει το πρώτο του τάνκερ, μπαίνει δυναμικά στον τομέα και σύντομα ο στόλος του μετρά ολοένα και περισσότερα πετρελαιοφόρα. Είναι η εποχή του Λονδίνου και της ακάματης επιχειρηματικής δράσης.
Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα βρει τον Ωνάση στη Νέα Υόρκη. Συνάμα με τις δουλειές του, θα ξεκλέψει χρόνο για ρομάντζο: το 1943 γνωρίζει την Αθηνά, κόρη του περίφημου εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού, την οποία και ερωτεύεται σφόδρα. Τρία χρόνια αργότερα θα παντρευτούν, θα εγκαταλείψουν τη Νέα Υόρκη για το Παρίσι και θα επεκτείνουν την οικογένειά τους με δύο παιδιά: τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα.
Ο μύθος του τετραπέρατου Ωνάση, με τις πολυθρύλητες επιχειρηματικές μηχανορραφίες και τα κόλπα που σκάρωνε, δεν χρειάζεται συστάσεις! Ήταν η περίοδος της μεγάλης ακμής του και τίποτα δεν μπορούσε να τον σταματήσει. Μεταφέρει την έδρα του ομίλου του στο Μόντε Κάρλο και μέχρι το 1953 όλο σχεδόν το πριγκιπάτο του Μονακό του ανήκε. Την ίδια χρονιά ναυπηγεί το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου και βρίσκεται πλέον στην κορυφή του εφοπλιστικού κόσμου.
Λίγο αργότερα, το 1957, αγοράζει τη σχεδόν χρεοκοπημένη αεροπορική Τ.Α.Ε., τη βαφτίζει «Ολυμπιακή Αεροπορία» και τη μετατρέπει σε αερομεταφορές που συνδέουν πέντε πλέον ηπείρους. Ο επιχειρηματικός του όμιλος μετρά 70 εταιρίες σε όλο τον πλανήτη, κάνοντας τον Ωνάση τον μεγιστάνα που ξέρουμε. Αυτό ήταν, τα είχε καταφέρει! Ως δώρο στον εαυτό του αγοράζει τον Σκορπιό, το νησάκι του Ιονίου, το οποίο και μετατρέπει σε… θερινά ανάκτορα.
Η αστείρευτη επιχειρηματική του δράση «υποσκελίστηκε» μόνο από την εξίσου ακούραστη αναζήτηση του έρωτα. Ήταν το 1958 όταν θα γνωρίσει τη σοπράνο Μαρία Κάλλας, σε ένα φλογερό ειδύλλιο που παρακολουθούσε στενά όλος ο κόσμος. Σειρά κατόπιν είχε η Τζάκι Κένεντι, την οποία και θα παντρευτεί το 1968. Από τη ζωή του μεγιστάνα θα περνούσαν πολλές γυναίκες, άσημες και διάσημες…
Η τραγωδία
Ήταν το 1973 όταν ο Ωνάσης θα χάσει τον γιο του Αλέξανδρο από αεροπορικό δυστύχημα. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει. Συντετριμμένος και χωρίς κανέναν ενδιαφέρον πλέον για την αυτοκρατορία του, η πτώση του άρχισε να διαφαίνεται.
Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους μάλιστα η κατακρήμνιση της παγκόσμιας αγοράς τάνκερ θα κλονίσει τη μονοκρατορία του, με τις ζημίες να ανέρχονται σε εκατομμύρια δολάρια: ο Ωνάσης θα κλείσει το διυλιστήριό του και το 1975 θα «επιστρέψει» την Ολυμπιακή Αεροπορία στον Καραμανλή.
Ο Αριστοτέλης Ωνάσης, παραιτημένος από τη ζωή, θα προσβληθεί από μυασθένεια και θα αποσυρθεί στο ιδιωτικό του νησί. Το τέλος του δεν θα αργούσε: στις 15 Μαρτίου 1975 θα άφηνε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού.
Οι «τίτλοι τέλους» για τον παντοδύναμο Αριστοτέλη Ωνάση είχαν πέσει, χωρίς ωστόσο το δράμα να φτάσει στο τέλος του: η κόρη του Χριστίνα θα βρεθεί νεκρή το 1988 στο μπάνιο της…