Με το βλέμμα στραμμένο στους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα βρίσκεται η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να «δείχνει» στη ΔΕΘ καθώς τότε θα ανακοινωθούν κινήσεις στήριξης της μεσαίας τάξης, με εφαρμογή από το 2026. «Η επόμενη ΔΕΘ ως προς το κομμάτι της μείωσης της φορολογίας θα είναι στοχευμένη στη μείωση των φόρων για τη μεσαία τάξη», δήλωσε χθες (23/4) σε συνέντευξη στο protothema.gr για να προσθέσει ότι «όσο η οικονομία πηγαίνει καλά, χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και όσο εξακολουθούν οι ξένοι οίκοι κόντρα στο ρεύμα να αναβαθμίζουν την ελληνική οικονομία, τόσο οι Έλληνες πολίτες μπορούν να περιμένουν καλύτερες μέρες».
Το καλάθι της ΔΕΘ αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου οπότε θα υπάρχει καθαρή εικόνα για τις επιδόσεις του φορολογικού μηχανισμού και τη πορεία του προϋπολογισμού. Στο επίκεντρο βρίσκονται μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές για εισοδήματα στη ζώνη της μεσαίας τάξης, ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων και «κούρεμα» τεκμηρίων διαβίωσης και ασφαλιστικών εισφορών.
Τα σενάρια
Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται σενάρια που προβλέπουν:
1. Αλλαγές στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων με στόχο την ελάφρυνση των φορολογουμένων που ανήκουν στη λεγόμενη μεσαία τάξη, με εισοδήματα δηλαδή μεταξύ 20.000 – 40.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται:
– Η προσθήκη ενός ενδιάμεσου συντελεστή στο κλιμάκιο εισοδήματος από τα 10.001 ευρώ μέχρι και τα 20.000 ευρώ, όπου ο συντελεστής φορολόγησης από 9% που εφαρμόζεται για εισοδήματα μέχρι και τα 10.000 ευρώ αυξάνεται απότομα στο 22%.
– Η αύξηση του εισοδήματος πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής. Σήμερα ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 44% επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.
2. Μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Εξετάζεται η μείωση των συντελεστών ή η προσθήκη ενός ή ενδεχομένως και δύο νέων συντελεστών στην κλίμακα. Σήμερα, το ετήσιο καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς από το πρώτο ευρώ βάσει κλίμακας στην οποία ισχύουν συντελεστές:
– 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του εισοδήματος
– 35% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ
– 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης με επιδότηση του επιτοκίου για ευάλωτους δανειολήπτες και επιδότηση ενοικίου για χαμηλόμισθους νέους και νέες και νέα ζευγάρια.
3. Κούρεμα κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης, με στόχο την εξάλειψη των στρεβλώσεων και τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.
4. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% το 2026. Φορολογία εισοδήματος.