Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Τουρκία μετά τη δόνηση των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης και προκάλεσε πανικό στους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι έτρεξαν να βγουν από τα κτίρια. Κάποιοι μάλιστα πήδηξαν από μπαλκόνια.
Ο κόσμος έχει τρομάξει και πολλοί κοιμήθηκαν έξω στη διάρκεια της νύχτας. Ο σεισμός πέτυχε τους πολίτες στα σπίτια τους χθες το μεσημέρι, καθώς χθες ήταν αργία στην Τουρκία. «Πολλοί έφυγαν τρέχοντας από τα σπίτια τους. Κάποιοι πήδηξαν από παράθυρα και μπαλκόνια. 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν γιατί πήδηξαν από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα του σπιτιού τους. Δεν είχαμε κάποια πτώση κτιρίου», ανέφερε στο Mega από την Κωνσταντινούπολη ο Ζήσης Μούσιος.
🧵6/
— Son Dakika (@sondakika0708) April 23, 2025
More Footage: A M5.5 earthquake struck 25 km west of Bağcılar, Turkey, on April 23, 2025, at 13:02 local time. No immediate reports of damage or casualties. Felt widely in Istanbul. Tsunami risk is low.#deprem #Sismo #deprem pic.twitter.com/X7AUbA9F1n
Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤNews.
«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος».
Kocaeli’nde #depremin şiddetiyle market rafları böyle sarsıldı. pic.twitter.com/gpPausSOn2
— TRT HABER (@trthaber) April 23, 2025
Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999, όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 Ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας. Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η χθεσινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγία Σοφία.
Τρία σενάρια για το ρήγμα των 1.500 χιλιομέτρων
«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6,2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικών δονήσεων. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας Ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», είπε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης, κυρίως παλιά κτίρια 50-100 ετών.
«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο.
«Είναι το κομμάτι που δεν έχει σπάσει και το οποίο αναμέναμε να σπάσει εδώ και 5 χρόνια. Όσο καθυστερούσε συσσώρευσε ενέργεια. Έχει ενεργοποιηθεί ένα μικρό κομμάτι αυτού του ρήγματος και ουσιαστικά υπολείπεται να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα κομμάτια.», σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ.
Από το 1939 το συγκεκριμένο ρήγμα έχει δώσει στην Τουρκία, 7 σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, με δεκάδες χιλιάδες θύματα, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που κατά τη διάρκεια του σεισμού πήδηξαν από τα παράθυρα πιστεύοντας πως θα σωθούν.