Τα smoothies έχουν βρεθεί στο στόχαστρο για την ποσότητα ζάχαρης που περιλαμβάνουν, έστω κι αν αυτή είναι φυσική προέλευσης, δηλαδή προέρχονται από τα φρούτα.  

Αλλά στην πραγματικότητα, τα συγκεκριμένα ροφήματα, με σπόρους, είναι περισσότερο σύμμαχοι παρά εχθροί – ειδικά αν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το σάκχαρό σας.

Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα smoothies με φρούτα και σπόρους βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι οι χυμοί ή ακόμα και τα ολόκληρα φρούτα.

Ο λόγος; Οι σπόροι και η διαδικασία του μπλέντερ φαίνεται να δίνουν στο σώμα ένα προβάδισμα στην πέψη και να προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες.

Τι λέει η έρευνα για τα φρουτο-ροφήματα;

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, αμφισβητεί την ιδέα ότι τα smoothies ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο.

Μία ακόμη μελέτη έδειξε ότι smoothies που περιέχουν και σπόρους βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο έως και 57% σε σχέση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων.

Επίσης μια τρίτη έρευνα δεν βρήκε διαφορά μεταξύ ολόκληρων και πολτοποιημένων μάνγκο – εκτός αν προσθέτονταν φρούτα με σπόρους, όπως ακτινίδιο και μούρα. Σε αυτή την περίπτωση, η γλυκαιμική αύξηση ήταν σημαντικά χαμηλότερη, ακόμα και όταν τα ίδια φρούτα καταναλώνονταν ολόκληρα.

Γιατί τα smoothies με σπόρους είναι καλύτερα για το σάκχαρο;

Το μπλέντερ δεν καταστρέφει τις φυτικές ίνες· απλώς τις διασπά σε μικρότερα κομμάτια, σύμφωνα με την διαιτολόγο Dolores Woods που μίλησε στο Very Well Health. Αυτό διευκολύνει την πέψη τους και τις κάνει πιο αποτελεσματικές στο έντερο.

Η διαδικασία αυτή σημαίνει ότι το μπλέντερ κάνει ένα μέρος της δουλειάς που θα έκανε το πεπτικό σας σύστημα. Έτσι, το σώμα χρησιμοποιεί λιγότερη ενέργεια για να επεξεργαστεί την τροφή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο σταθερά επίπεδα σακχάρου και ενέργειας.

Τι γίνεται με τους χυμούς και τα ολόκληρα φρούτα;

Αν πίνετε χυμό το πρωί, ίσως είναι ώρα για αλλαγή. Σε αντίθεση με τα smoothies, οι χυμοί αφαιρούν τις φυτικές ίνες και προκαλούν απότομη αύξηση στο σάκχαρο, καθώς δεν υπάρχει τίποτα να καθυστερήσει την απορρόφηση της ζάχαρης.

Από την άλλη, τα ολόκληρα φρούτα περιέχουν όλες τις φυτικές ίνες τους και χωνεύονται πιο αργά – αλλά ακόμη κι έτσι, σύμφωνα με τις έρευνες, φαίνεται πως δεν προσφέρουν τα ίδια οφέλη με ένα smoothie με σπόρους. Ο λόγος πιθανόν να είναι ότι όταν οι σπόροι αλέθονται, απελευθερώνουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Τα 6 καλύτερα υλικά smoothies για σταθερό σάκχαρο

Για να φτιάξετε ένα smoothie που βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου, προτιμήστε τα παρακάτω:

  1. Σπόροι chia: Γεμάτοι φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
  2. Λιναρόσπορος: Πλούσιος σε ίνες και βιοενεργές ενώσεις.
  3. Κολοκυθόσπορος: Περιέχει πρωτεΐνη και λιπαρά που μειώνουν τις αιχμές σακχάρου.
  4. Μούρα: Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αντιοξειδωτικά.
  5. Μήλα: Με ίνες και πολυφαινόλες για ισορροπία στο σάκχαρο.
  6. Αβοκάντο: Με καλά λιπαρά και ίνες, αλλά ελάχιστη ζάχαρη.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε υλικά όπως βρόμη, τόφου, κεφίρ, σκόνη φιστικιού, ασπράδια αυγών ή πρωτεΐνη μπιζελιού για να ενισχύσετε την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά. Αποφύγετε τη βάση από χυμό φρούτων. Μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη του υπόλοιπου smoothie.