Κανάλι στο Telegram, που συνδέεται με το Ιράν, διέρρευσε έγγραφα των ΗΠΑ σχετικά με τις προετοιμασίες των ισραηλινών δυνάμεων για επίθεση, όπως αποκάλυψε το ενημερωτικό πόρταλ Axios.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπάρακ Αβίντ, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τη διαρροή δύο εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που αφορούσαν τις ισραηλινές προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν, τα οποία δημοσιεύτηκαν στον λογαριασμό Middle East Spectator στο Telegram.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ και το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα έγγραφα που διέρρευσαν, αλλά δεν αρνήθηκαν την αυθεντικότητά τους.

Η χρονική στιγμή της διαρροής σημειώθηκε ενώ το Ισραήλ ολοκλήρωνε τις προετοιμασίες του για αντίποινα στο Ιράν, ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου, και θεωρήθηκε ως απόπειρα επηρεασμού ή διακοπής της.

Ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος σχολίασε ότι το ισραηλινό σύστημα ασφαλείας γνωρίζει τη διαρροή και τη λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη.

Τα έγγραφα περιελάμβαναν μια έκθεση της Υπηρεσίας Οπτικών Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η οποία διανεμήθηκε στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών πριν από τρεις ημέρες, και η οποία περιγράφει τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές βάσεις της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς προηγμένου οπλισμού που, σύμφωνα με την έκθεση, προοριζόταν για επίθεση στο Ιράν.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με πληροφορίες που αποκτήθηκαν μέσω υποκλοπών, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε μια άσκηση αυτή την εβδομάδα στην οποία συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη και UAV ως πιθανή προετοιμασία για επίθεση στο Ιράν.

Η διαρροή σημειώθηκε την Παρασκευή, όταν το Middle East Spectator ισχυρίστηκε ότι έλαβε έγγραφα από μια πηγή στην αμερικανική κοινότητα πληροφοριών σχετικά με τις ισραηλινές προετοιμασίες για επίθεση στο Ιράν.

Το εν λόγω κανάλι στο Telegram δημοσιεύει κυρίως περιεχόμενο φιλοϊρανικής προπαγάνδας, και στο προφίλ του λογαριασμού του στο X αναφέρεται ρητά ότι οι χειριστές του βρίσκονται στο Ιράν.

Νετανιάχου: «Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, έκαναν ένα σοβαρό λάθος και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, με τις ζημιές να είναι εμφανείς στην οικία του και τον ίδιο να απουσιάζει τη στιγμή της επίθεσης, ενώ άφησε αιχμή για άμεση απάντηση. 

Χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» την επίθεση, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης. 

Ο Νετανιάχου έγραψε σε νέα ανάρτησή του στο Χ: «Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να με δολοφονήσουν, εμένα και τη σύζυγό μου, σήμερα, έκαναν ένα σοβαρό λάθος».

Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα».

«Αυτό δεν θα αποτρέψει εμένα ή το κράτος του Ισραήλ από το να συνεχίσουμε τον δίκαιο πόλεμο εναντίον των εχθρών μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε το μέλλον μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Νετανιάχου μίλησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Τζόνσον. Οι τρεις τους δήλωσαν συγκλονισμένοι για την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού με UAV.

Πάντως η επίσημη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ σε σύντομη ανακοίνωσή της ανέφερε πως η Χεσμπολάχ ευθύνεται για την επίθεση στην οικία του Νετανιάχου.

Ισμαέλ Κατς: «Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και την οικογένειά του έδειξαν γι΄άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν»

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς επέπληξε «τους συμμάχους του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν» τον Μπενιαμίν Νετανιάχου αφού ένα τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) έθεσε σήμερα στο στόχαστρο την ιδιωτική κατοικία του στην Καισάρεια (κεντρικό Ισραήλ), μια επίθεση που δείχνει με αυτό τον τρόπο «το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν».

«Οι σύμμαχοι του Ιράν που προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την οικογένειά του σήμερα έδειξαν γι΄άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο του Ιράν και τον άξονα του κακού που διευθύνει» ανέφερε σε ανακοίνωση ο Κατς.

Πριν από λίγες ώρες σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter, τόσο στα εβραϊκά όσο και στα αγγλικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, περπατώντας χαλαρός σε ένα πάρκο ερωτάται: «Πρωθυπουργέ, θα σας σταματήσει τίποτα;». Και απαντά: «Όχι, τίποτα δεν θα μας σταματήσει, θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη».

 Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ: «Η Χαμάς είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή»

«Η Χαμάς είναι και θα παραμείνει ζωντανή» δηλώνει ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ μετά το μήνυμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου για αντίποινα που απευθυνόμενους στους «συμμάχους του Ιράν» είπε ότι θα «πληρώσουν βαρύ τίμημα» για την επίθεση κοντά στην κατοικία του. 

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προέβη σε ανάρτηση στο Χ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Έγραψε στα εβραϊκά: «Η Χαμάς είναι ζωντανή και θα παραμείνει ζωντανή».