Πρωτοβουλία για τη διερεύνηση των προβλημάτων που θα ανακύψουν για μια κυβέρνηση που με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει να οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, αναλαμβάνει ο «Μαρξιστικός Χώρος Μελέτης και Έρευνας» (ΜΑΧΩΜΕ), με μια ευρεία ως προς τις συμμετοχές διήμερη συζήτηση στις 3 και 4 Απριλίου.

Στη συζήτηση, που έχει χαρακτηριστεί και ως «Μαρξιστικό διήμερο», θα πάρουν μέρος πανεπιστημιακοί και πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θα αναπτύξουν τις θέσεις του για την οικονομία, το κοινωνικό πεδίο, τις σχέσεις με την ΕΕ και την πολιτική διακυβέρνηση. Πρόθεση των διοργανωτών, είναι να αναδείξουν τη μαρξιστική οπτική ως διέξοδο στα προβλήματα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα τεθούν επί τάπητος η «ακύρωση του μνημονίου, η κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, η διαγραφή χρέους», θέματα και θέσεις που αναδεικνύονται ως κυρίαρχα ζητήματα στον εσωτερικό διάλογο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του «ΜΑΧΩΜΕ», η πρωτοβουλία διοργάνωσης της διημερίδας έχει στόχο τη διερεύνηση των κρίσιμων ζητημάτων που θα προκύψουν από το ενδεχόμενο ανάδειξης μιας αριστερής κυβέρνησης στη χώρα. Επισημαίνεται ότι «θεωρούμε δεδομένο ότι μια τέτοια κυβέρνηση που προφανώς θα έχει ως βασικό κορμό τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιμετωπίσει εξαιρετικά οξυμένα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και τα οποία δεν μπορούν να λυθούν ούτε εύκολα ούτε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται κατά συνέπεια να προσδιοριστούν, όσο γίνεται πιο συγκεκριμένα, τα αναγκαία μέτρα και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν ώστε να μη “διολισθήσει” το εγχείρημα σε απλή κυβερνητική εναλλαγή, αλλά ανακόπτοντας τον κατήφορο της ελληνικής οικονομίας, να ανοίξει το δρόμο σε μια προοδευτική διέξοδο της κοινωνίας από την κρίση, με ανοικτή τη σοσιαλιστική προοπτική».