Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος ανακηρύχθηκε σήμερα νικητής των προεδρικών εκλογών της Κυριακής από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE), κατήγγειλε απόψε ότι επιχειρείται να επιβληθεί «πραξικόπημα» στη Βενεζουέλα, την ώρα που η αντιπολίτευση διεκδικεί τη νίκη και μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας εμφανίζεται επιφυλακτικό.

«Προσπαθούν να επιβάλουν ένα φασιστικό και αντεπαναστατικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα», είπε ο Μαδούρο στην ομιλία του στην έδρα του CNE.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του CNE Έλβις Αμορόσο, σε μια τελετή παρουσία του Μαδούρο, είπε ότι «οι Βενεζουελάνοι εξέφρασαν τη βούλησή τους εκλέγοντας τον Νικολάς Μαδούρο (…) για την περίοδο 2025-2031», ο οποίος συγκέντρωσε «την πλειονότητα των έγκυρων ψηφοδελτίων».

«Ανακηρύσσουμε πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας τον Νικολάς Μαδούρο Μόρος», πρόσθεσε ο Αμορόσο.

Από τη δική της πλευρά η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε να γίνει «δίκαιη και διαφανής καταμέτρηση», με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν να ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά τα αποτελέσματα, εν είδει εγγυήσεων διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «επαινεί τον λαό της Βενεζουέλας για τη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, παρά τις μεγάλες προκλήσεις και τις βαθιές ανησυχίες για τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Τώρα που η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε, έχει ζωτική σημασία κάθε ψήφος να καταμετρηθεί δίκαια και με διαφάνεια», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ