Η πολιτική ένταση είναι στα ύψη στις ΗΠΑ με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου και η Silicon Valley βρίσκεται σε «εμφύλιο», με τέσσερις δισεκατομμυριούχους να έχουν βγάλει τα «μαχαίρια».

Σύμφωνα με τους New York Times, η «μαφία της PayPal», δηλαδή τα κάποτε βασικά μέλη της εταιρείας –Έλον Μασκ, Peter Thiel, Reid Hoffman και Max Levchin– έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το ένα να στηρίζει τους Ρεπουμπλικανούς και το άλλο τους Δημοκρατικούς.

Κατά καιρούς ορισμένοι εξέφραζαν δημόσια τις πολιτικές τους πεποιθήσεις (όπως το αφεντικό της πλατφόρμας Χ), ενώ άλλοι κρατούσαν χαμηλούς τόνους στο δημόσιο λόγο. Ωστόσο, η απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ ανέτρεψε το σκηνικό, ειδικά μετά την απόσυρση υποψηφιότητας του Μπάιντεν.

Με βάση το δημοσίευμα, λίγο μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ, ο Ντέιβιντ Σακς, επικεφαλής επενδυτικού κεφαλαίου, ξεσπάθωσε κατά του Reid Hoffman, με τον οποίο ήταν συνεργάτες. «Αυτό το πράγμα το κανονικοποίησε η Αριστερά», έγραψε στο X και παρέθεσε μια ανάρτηση του Hoffman, ο οποίος είχε ενισχύσει οικονομικά τη μήνυση κατά του Τραμπ για βιασμό και δυσφήμιση και δωρίσει 10 εκατ. δολάρια την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν.

Στη διαμάχη παρενέβη ο Έλον Μασκ, που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί και με τους δύο άνδρες. Μαζί επιτέθηκαν στον Hoffman, με τον τελευταίο να υπενθυμίζει πως ο Σακς είχε αποκηρύξει τον Τραμπ μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι δημοσίως οι Έλον Μασκ και Peter Thiel στηρίζουν τους Ρεπουμπλικανούς, ενώ ο Max Levchin φαίνεται να υποστηρίζει σιωπηλά τον Τραμπ. Αντιθέτως, μόνο ο Reid Hoffman έχει πάρει ανοιχτή θέση υπέρ των Δημοκρατικών.

Το γεγονός ότι δισεκατομμυριούχοι τσακώνονται δημόσια μεταξύ τους για πολιτικά ζητήματα ενδεχομένως σημαίνει σημαντικές αλλαγές στο μέλλον, καθώς μέχρι πρότινος απέφευγαν τις ανοιχτές κόντρες, γιατί κάποια στιγμή μπορεί να συνεργάζονταν.