Η απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές έθεσε στους ευρωπαίους πολιτικούς ένα νέο επείγον ερώτημα: Πώς θα ήταν η Κάμαλα Χάρις αν έπαιρνε τη θέση του;

Η νυν αντιπρόεδρος είναι το φαβορί για να γίνει η υποψήφια των Δημοκρατικών που θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου. «Κεντρώοι ευρωπαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι υπέδειξαν ότι η Χάρις δεν έχει ακόμη πείσει ότι μπορεί να τον νικήσει», αναφέρει το Politico.

Η Ίζαμπελ Σνάμπελ, εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πιάστηκε με ανοιχτό μικρόφωνο να χαρακτηρίζει την αντιπρόεδρο «αόρατη» και να προβλέπει ότι δεν θα κερδίσει ποτέ. «Η διαδικασία επιλογής του Δημοκρατικού Κόμματος είναι μια αποτυχία», δήλωσε η ίδια. «Δεν θα κέρδιζε ποτέ τις εκλογές, είναι απελπιστικό», ακούστηκε να λέει η Σνάμπελ και πρόσθεσε άκρως επικριτικά: «Δεν την ξέρω καν, γιατί ήταν τόσο αόρατη». Η ΕΚΤ χαρακτήρισε τη Δευτέρα τα αποσπάσματα «παραπλανητικά», λέγοντας ότι η αξιωματούχος «δεν σχολιάζει ποτέ δημόσια πολιτικά γεγονότα».

Ωστόσο, μιλώντας κατ’ ιδίαν -με κλειστά μικρόφωνα- άτομα που γνωρίζουν τον τρόπο διπλωματίας της Χάρις άσκησαν κριτική στις ομιλίες της, σημειώνοντας ότι έχει την τάση να διαβάζει από ένα έτοιμο κείμενο με καχεκτικό τρόπο, όπως αναφέρει το Politico.

Οι δημόσιες παρεμβάσεις της ήταν άκρως σκηνοθετημένες – ομιλίες που εκφωνήθηκαν μέσω τηλεχειριστηρίου, με ελάχιστο αυθορμητισμό και απέτυχε να συνδεθεί με το ακροατήριο. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η… φτερωτή εμφάνισή της σε ένα συνέδριο τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023. Η Χάρις ανέβηκε στη σκηνή με καθυστέρηση, υπό προεδρική μουσική, και εκφώνησε μια ομιλία που περιγράφηκε στο Politico ως «μπανάλ» από έναν παρευρισκόμενο.

Αλλά οι συναντήσεις της εκτός ατζέντας δείχνουν μια πιο χαρισματική πλευρά, όπως ανέφεραν δύο αξιωματούχοι, είτε αφορούσαν συναντήσεις με ευρωπαίους πολιτικούς είτε συμμετείχε σε συναντήσεις για την Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, μια πολιτική των ΗΠΑ που επιδιώκει την οικοδόμηση δεσμών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας.

«Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να είχε καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια να καλλιεργήσει τις σχέσεις με τη Χάρις, δεδομένης της ηλικίας του Μπάιντεν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. «Αλλά από την άλλη πλευρά, δεν το έκανε εύκολο η ίδια. Δεν μπορούσε να βρει κανείς ευκαιρίες για να συναντήσει τη Χάρις».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μόλις επανεξελέγη, έχει πραγματοποιήσει μόνο μια διμερή συνάντηση με την Κάμαλα Χάρις, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια το 2022, αν και οι δύο τους έχουν συναντηθεί σε άλλες διεθνείς εκδηλώσεις.

«Δημόσια, οι ευρωπαίοι πολιτικοί δείχνουν πρόθυμοι να παραμείνουν θετικοί στην υποψηφιότητά της», καταλήγει το Politico.