Παρά την αλλαγή υποψηφίου στο «στρατόπεδο» των Δημοκρατικών και την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως σε περίπτωση που η Κάμαλα Χάρις είναι η αντίπαλος του Ντοναλτ Τραμπ, η διαφορά με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές.

Η αμερικανική εφημερίδα «The Washington Post» διενήργησε 11 δημοσκοπήσεις και ο Ντοναλντ Τραμπ εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών.

Μπορεί να κερδίσει τον Τραμπ η Κάμαλα Χάρις

Ο Τραμπ είχε διαφορά έναντι του Μπάιντεν 1,9 ποσοστιαίες μονάδες. Με αντίπαλο την Κάμαλα Χάρις πλέον η διαφορά φαίνεται μικρότερη, αλλά ο Τραμπ έχει ακόμη το προβάδισμα με 1,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Μια δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News-Ipsos αυτό το μήνα έδειξε ότι το 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που τείνουν προς το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» αν ο Μπάιντεν παραμέριζε και η Χάρις γινόταν υποψήφια των Δημοκρατικών.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που προσανατολίζονται προς το Δημοκρατικό Κόμμα πρότειναν τη Χάρις ως την επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραμερίσει σε μια ερώτηση ανοικτού τύπου, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, το 4% την πρώην πρώτη κυρία, Μισέλ Ομπάμα και το 3% τον υπουργό Μεταφορών Πιτ Μπάτιγκιγκ και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ. Οι μισοί από τους Δημοκρατικούς δεν ανέφεραν κάποιον συγκεκριμένο ως εναλλακτική λύση για τον Μπάιντεν.

Προτιμούν την Χάρις οι Δημοκρατικοί, αλλά δεν είναι και σίγουροι

Στην ερώτηση ποιος θα ήταν ο ιδανικός αντικαταστάτης του Μπάιντεν οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών, το 29% απάντησε ότι αυτή θα ήταν η Κάμαλα Χάρις. Το 31% απέφυγε να απαντήσει, ενώ το 15% δεν είναι σίγουρο.

Η πλειοψηφία των Δημοκρατικών εγκρίνουν τη Χάρις ως υποψήφια

Στην ερώτηση ποιον θα ενέκριναν ή θα απέρριπταν ως αντικαταστάτη του Μπάιντεν, η Κάμαλα Χάρις συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα ποσοστά αποδοχής. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι έχει τα ίδια ποσοστά απόρριψης με άλλους συνυποψηφίους για την αντικατάσταση του Μπάιντεν, με τη διαφορά πως οι ψηφοφόροι γνώριζαν μόνο την Κάμαλα Χάρις και όχι τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Στο πλευρό της διάσημες προσωπικότητες

Πλήθος ηθοποιών και τραγουδιστών πρώτης προβολής κι άλλες διασημότητες βγήκαν δυναμικά μπροστά, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από τον Δημοκρατικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, ότι αποσύρεται από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές.