Ο Τζο Μπάιντεν αποχώρησε μέσω επιστολής από την προεδρική κούρσα του 2024, με λιγότερους από τέσσερις μήνες να μένουν μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου. Ο αμερικανός πρόεδρος κατέληξε στην απόφαση ότι πρέπει να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ, το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρει το AP.

Την Κυριακή μίλησε αρκετές φορές με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την οποία θα υποστήριζε. Ενημέρωσε τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου, Τζεφ Ζίεντς, και την επί χρόνια βοηθό του και πρόεδρο της εκστρατείας Τζεν Ο’ Μάλεϊ Ντίλον. Μια μικρή ομάδα ανώτερων συμβούλων, τόσο από την εκστρατεία όσο και από τον Λευκό Οίκο, συγκεντρώθηκε για τη μετάδοση της απόφασης του Μπάιντεν, ενώ το επιτελείο της εκστρατείας του δημοσίευσε την ανακοίνωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγο αργότερα.

Μόλις μισή ώρα αργότερα ήρθε η δημόσια ψήφος υποστήριξης προς τη Χάρις. Ήταν μια προσεκτικά οργανωμένη στρατηγική που προοριζόταν να δώσει πλήρη βαρύτητα στην αρχική δήλωση του προέδρου.

«Θέλω να προσφέρω την πλήρη στήριξη και έγκρισή μου στην Κάμαλα, ώστε να είναι η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί, είναι καιρός να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν.

«Είναι τιμή μου να έχω τη στήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω το χρίσμα για την υποψηφιότητα του προέδρου», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις. «Θα δώσω όλες τις δυνάμεις μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα και να ενώσω το έθνος μας, για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», πρόσθεσε.

Τη συγκέντρωση του υψηλότερου ποσού εντός 2024 ανακοίνωσε οργάνωση υποστήριξης των Δημοκρατικών

Η οργάνωση συγκέντρωσης κεφαλαίων υπέρ του Δημοκρατικού κόμματος ActBlue ανακοίνωσε το βράδυ χθες Κυριακή (τοπική ώρα· τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας) πως κατέγραψε το υψηλότερο ποσό που εξασφαλίστηκε μέσα σε μία μέρα ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ την 5η Νοεμβρίου, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την κούρσα και υποστηρίζει την αντιπρόεδρό του, Καμάλα Χάρις, για να είναι η υποψήφια της παράταξης.

«Ως τις 21:00 (τοπική ώρα· ως τις 04:00 σήμερα ώρα Ελλάδας), η βάση του κόμματος είχε συγκεντρώσει 46,7 εκατομμύρια δολάρια (42,8 εκατ. ευρώ) μέσω της ActBlue μετά την έναρξη της εκστρατείας της αντιπροέδρου, Κάμαλας Χάρις. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέσα σε μία μέρα στον (προεκλογικό) κύκλο του 2024», διαβεβαίωσε μέσω X η οργάνωση αυτή, η οποία συγκεντρώνει κεφάλαια μέσω διαδικτύου για τους υποψήφιους των Δημοκρατικών.

Καμάλα Χάρις

Οι Δημοκρατικοί υπέρ της Κάμαλα Χάρις

Πολλά στελέχη των Δημοκρατικών έσπευσαν χθες Κυριακή να ταχθούν υπέρ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Ως το βράδυ, υπέρ της είχαν ταχθεί μεταξύ άλλων ο θεωρούμενος ως δυνητικός αντίπαλός της κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Κολοράντο, Τζάρεντ Πόλις, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας, Ρόι Κούπερ, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας, Τζος Σαπάιρο, ο γερουσιαστής της Αριζόνας, Μαρκ Κέλι, η γερουσιαστής της Ουάσιγκτον, Πάτι Μάρι, ο βουλευτής της Νότιας Καρολίνας, Τζέιμς Κλάιμπερν, η βουλευτής, Πραμίλα Τζάιαπαλ.

Σύμβουλος του Ριντ Χόφμαν, του ιδρυτή του LinkedIn και μείζονα δωρητή των Δημοκρατικών, χαρακτήρισε την κυρία Χάρις την «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου», θυμίζοντας πως είναι παιδί μεταναστών, και «προσωποποίηση της σκληράδας», καθώς υπήρξε η κορυφαία εισαγγελική λειτουργός της Καλιφόρνιας.

Και οι 50 ηγέτες των πολιτειακών οργανώσεων των Δημοκρατικών ανήγγειλαν πως θα υποστηρίξουν την Κάμαλα Χάρις. Ομοίως, οι αντιπρόσωποι των Δημοκρατικών στο συνέδριο από τις πολιτείες Τενεσί, Λουιζιάνα, Νότια Καρολίνα και Βόρεια Καρολίνα.

Ο πρώην πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον, και η Χίλαρι Κλίντον, η πρώην πρώτη κυρία και υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, επίσης τάχθηκαν υπέρ της αντιπροέδρου. Ωστόσο, άλλες σημαντικές προσωπικότητες της παράταξης, όπως ο κ. Ομπάμα και η κυρία Πελόζι, απέφυγαν να ταχθούν υπέρ της Χάρις, ή οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου. Tην ίδια ώρα το Δημοκρατικό κόμμα με νέα ανάρτησή του αποχαιρετά τον Τζο Μπάιντεν κάνοντας λόγο για μια «ιστορική προεδρία».

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, που εξήρε την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν να αποχωρήσει, επίσης επέλεξε να μην εκφραστεί.

Ο γερουσιαστής, Πίτερ Γουέλς, ο πρώτος Δημοκρατικός γερουσιαστής που κάλεσε δημόσια τον πρόεδρο να εγκαταλείψει, έχει καλέσει να διεξαχθεί «ανοικτό» συνέδριο, δηλαδή να αφεθούν οι σύνεδροι να επιλέξουν την υποψήφια ή τον υποψήφιο.

Δωρητής των Δημοκρατικών είπε πως θα υποστήριζε ψηφοδέλτιο με την κυρία Χάρις και τον κυβερνήτη στην Πενσιλβάνια, Σαπάιρο, ως υποψήφιο αντιπρόεδρο, προκειμένου οι Δημοκρατικοί να κερδίσουν τη διεκδικούμενη πολιτεία.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο ποιον ή ποια θα επέλεγε η Κάμαλα Χάρις ως υποψήφιο ή υποψήφια για την αντιπροεδρία, εάν πράγματι εξασφάλιζε το χρίσμα.

Άλλες πιθανές υποψηφιότητες

Κανένας κανόνας δεν προβλέπει πως ο συνυποψήφιος ή η συνυποψήφια σε μια προεδρική εκλογή αντικαθιστά αυτόματα εκείνον που φέρει τον τίτλο του υποψηφίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν, αναφερόταν επίμονα.

Ο 56χρονος Δημοκρατικός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, ένα καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ο Νιούσομ να συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι προεδρικές φιλοδοξίες του παραμένουν ένα σχετικό μυστήριο.

Μια άλλη πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών είναι η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Η 52χρονη ηγείται του Μίσιγκαν που διαθέτει ισχυρό εργατικό πληθυσμό αλλά και σημαντικές κοινότητες μαύρων και Αράβων – εκλογείς που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται να προσελκύσει προς το παρόν.

Σφοδρή αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν θα είναι μία από τις πιο αμφίρροπες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: ένα ισχυρό επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προκειμένου να ονομαστεί υποψήφια του κόμματος.

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Τζος Σαπίρο, είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης «swind state», μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό «χρώμα», η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο.

Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Από τη θέση αυτή, κατήγγειλε τις σεξουαλικές επιθέσεις που διέπραξαν καθολικοί ιερείς εναντίον χιλιάδων παιδιών και άσκησε δίωξη κατά της φαρμακευτικής εταιρείας Purdue, που παρασκευάζει το ισχυρό οπιοειδές OxyContin.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα το «Get shit done» (σε ελεύθερη μετάφραση «Η δουλειά να γίνεται»).

Τα ονόματα των κυβερνητών του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκερ, του Μέριλαντ, Γουές Μουρ, και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ, κυκλοφορούν επίσης, όμως οι πιθανότητές τους εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένες.

Όπως και εκείνες της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ ή του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ – αμφότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020.