Δεν κλείνει ούτε το ΚΕΘΕΑ ούτε κλείνει καμία δομή, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, σε παρέμβαση του, νωρίτερα απόψε στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», απάντησε στις επικρίσεις που διατυπώνουν ο ένας μετά τον άλλον, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

«Δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Το ξαναλέω, δεν καταργείται το ΚΕΘΕΑ. Όλοι αυτοί οι φορείς δεν καταργούνται επίσης. Το Μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027, όπως ίσχυε και πριν από αυτό το νομοσχέδιο. Εσείς περιμένετε να σας πούμε τι θα γίνει μετά το πέρας του Μνημονίου, δηλαδή μετά το πέρας του 2027. Μα και χωρίς αυτό το νομοσχέδιο, πάλι το μνημόνιο ισχύει μέχρι το 2027. Άρα ούτε το ΚΕΘΕΑ καταργείται, ούτε καταργούμε στη στεγνή απεξάρτηση, ούτε αφήνουμε κανέναν μόνο, ούτε απολύουμε κανέναν, ούτε κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Μιλάτε από το πρωί για ένα νομοσχέδιο που δεν υπάρχει. Δεν απολύεται κανένας, δεν κλείνει καμία δομή. Δεν κλείνουμε κανένα ψυχιατρείο. Για το Θεό πια από το πρωί», είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Είχε προηγηθεί στο βήμα η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελένη Βατσινά η οποία αναφέρθηκε στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στον κρίσιμο ρόλο του ιδίως σήμερα που «μιλάμε για διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, για χρήση κοκαΐνης από νεαρούς μαθητές, για χάπια διασκέδασης στα νησιά, για έξη στο διαδίκτυο, για εξάρτηση από τον τζόγο».

Θεωρούμε πολύ καλό το μοντέλο του 18 Άνω για τη στεγνή απεξάρτηση

«Δεν παθαίνει τίποτα το 18 Άνω. Αντιθέτως, με το νομοσχέδιο μας, όπως ακριβώς γίνεται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο του 18 Άνω, με τη στεγνή απεξάρτηση, θα μπορεί να γίνει αυτό το μοντέλο, μέσω της διοικητικής συνένωσης σε όλα τα αντίστοιχα νοσοκομεία της Ελλάδος. Όχι μόνο δεν πειράζουμε το 18 Άνω αλλά το θεωρούμε και ένα πολύ καλό παράδειγμα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε σχετική αναφορά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας.

Λίγο νωρίτερα, με νεότερη παρέμβασή της, η Ζωή Κωνσταντοπούλου μετέφερε στην αίθουσα της ολομέλειας το μήνυμα των πολιτών που έχουν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα.

«Επιθυμώ να μεταφέρω στην αίθουσα το μήνυμα των ανθρώπων που πριν από λίγη ώρα συγκεντρώνονταν στην πλατεία Συντάγματος, το μήνυμα των οικογενειών των εξαρτημένων και των απεξαρτημένων ατόμων, το μήνυμα των εργαζόμενων στο ΚΕΘΕΑ, των εργαζόμενων στο 18 Άνω, των δικτύων που τους στηρίζουν, το μήνυμα όλων εκείνων που δίνουν την ψυχή τους και τη ζωή τους για την απεξάρτηση. Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ, κάτω τα χέρια από το 18 Άνω. Αυτό είπαν οι άνθρωποι αυτοί, μανάδες πατεράδες, άνθρωποι που απεξαρτήθηκαν και έγιναν ειδικοί θεραπευτές και τώρα φωνάζουν κοντά στους ανθρώπους που εργάζονταν ακόμη πιο παλιά», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι αυτοί οι συγκεντρωμένοι προσκαλούν τον υπουργό Υγείας να πάει εκεί και να πει τι είναι αυτό που ενέπνευσε την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό.

Πρόθυμος να συναντήσει τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα

«Δεν ξέρω αν είναι ακόμα οι συγκεντρωθέντες έξω, η αλήθεια είναι ότι είμαι όλη την ημέρα εδώ και έχω χάσει την αίσθηση του χρόνου και του έξω και του μέσα, αν είναι ακόμα έξω, πολύ ευχαρίστως να πάω να τους μιλήσω. Αν είναι έξω ενημερώστε με να πάω. Δεν έχω δώσει καμία εντολή να αποκλειστεί κανένας, τις δυνάμεις ασφαλείας δεν τις διοικώ εγώ και δεν ξέρω τι μέτρα ασφαλείας παίρνουν για τη Βουλή», απάντησε ο υπουργός Υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ