Η Επανάσταση των Ποπολάρων, γνωστή και ως «Ρεμπελιό των Ποπολάρων», ήταν αποτέλεσμα της έντονης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας που επικρατούσε στο νησί κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας και πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές λαϊκές εξεγέρσεις στην ιστορία της Ζακύνθου.

Η κοινωνία της Ζακύνθου ήταν χωρισμένη σε τρεις κύριες τάξεις: τους Ευγενείς, που ήταν αριστοκράτες με πλήρη πολιτικά δικαιώματα, εγγεγραμμένοι στον κατάλογο ευγενών Λίμπρο ντ’ Όρο («Libro d’Oro») ή Χρυσή Βίβλος, τους Αστούς, που ήταν η μεσαία τάξη και επιθυμούσαν τη συμμετοχή στο Συμβούλιο των Ευγενών και τους Ποπολάρους, που ήταν οι χαμηλότερες τάξεις, όπως γεωργοί, ψαράδες και εργάτες, χωρίς πολιτικά δικαιώματα και συχνά στρατολογούνταν για την άμυνα του νησιού.

Αφορμή για την εξέγερση ήταν η είδηση ότι πειρατές Σαρακηνοί σχεδίαζαν να επιτεθούν στο νησί. Οι τοπικοί άρχοντες αποφάσισαν τότε να καταγράψουν τον πληθυσμό για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε απαραίτητες στρατολογήσεις για την άμυνα του νησιού. Οι καχύποπτοι ποπολάροι, όμως, πίστεψαν ότι η απογραφή αυτή ήταν μια πρόφαση για αυστηρότερο έλεγχο του πληθυσμού και την επιβολή νέων φόρων. Έτσι, ξέσπασε μια λαϊκή αντίδραση, η οποία καταπνίγηκε βίαια από τον νέο προβλεπτή που έστειλε η Βενετία.

Στις 30 Ιουλίου 1797, οι Γάλλοι Δημοκρατικοί έφτασαν στη Ζάκυνθο και έγιναν δεκτοί ως απελευθερωτές. Οι ντόπιοι έκαψαν το «Libro d’Oro» στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και φύτεψαν το «δέντρο της δημοκρατίας» ως σύμβολο της νέας εποχής. Ωστόσο, οι προσδοκίες τους για ισότητα και δικαιοσύνη δεν εκπληρώθηκαν, καθώς ακολούθησαν περίοδοι άλλων κυριαρχιών, όπως η Ρωσοτουρκική και η Αγγλοκρατία.

Η επανάσταση αυτή είχε σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία της Ζακύνθου. Οι ποπολάροι κατάφεραν να αναδείξουν την αδικία και τις ανισότητες που υπήρχαν στο νησί. Η καταστροφή του «Libro d’Oro» συμβόλιζε την απόρριψη των παλαιών κοινωνικών δομών και την επιθυμία για μια πιο δίκαιη κοινωνία. Παρά τις καταστολές, η λαϊκή αυτή εξέγερση άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία και την κοινωνική συνείδηση των Ζακυνθινών.

Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων στη Ζάκυνθο αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του νησιού και της Επτανήσου γενικότερα, αναδεικνύοντας τις βαθιές κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες που επικρατούσαν κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας. Η εξέγερση αυτή δεν ήταν απλώς μια έκρηξη λαϊκής δυσαρέσκειας, αλλά μια συνειδητή προσπάθεια των καταπιεσμένων τάξεων να ανατρέψουν τις άδικες κοινωνικές δομές.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1797: Το Ρεμπελιό των Ποπολάρων: Πραγματοποιείται η επανάσταση των ποπολάρων στη Ζάκυνθο. Καίνε τη «Χρυσή Βίβλο» και τα εμβλήματα των ευγενών στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, κατά τη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάλυση της Ενετοκρατίας.

1920: Απόπειρα δολοφονίας κατά του Βενιζέλου: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας και δύο ημέρες μετά την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών, που δημιούργησε «την Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών», ο Ελευθέριος Βενιζέλος παίρνει τον δρόμο της επιστροφής, κομιστής του μεγάλου αγγέλματος. Ενώ βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό Λυών των Παρισίων, για να επιβιβασθεί στο Οριάν Εξπρές, δέχεται δολοφονική επίθεση από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον Γεώργιο Κυριάκη και τον Απόστολο Τσερέπη. Τον πυροβολούν με τα περίστροφά τους δέκα φορές και τον τραυματίζουν επιπόλαια στο δεξί χέρι.

1930: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου: Η εθνική Ουρουγουάης κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά, νικώντας στον τελικό την Αργεντινή με 2-1.

1966: Το τραγούδι «Wild Thing» των «The Trggs» γίνεται #1 στα charts.

1973: Σκάνδαλο της θαλιδομίδης: Λήγει στη Μεγάλη Βρετανία η 11ετής δικαστική διαμάχη των θυμάτων του φαρμάκου Θαλιδομίδη, που ευθυνόταν για τη γέννηση 5.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο με παραμορφωμένα άκρα, με την απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων ύψους 20 εκατ. λιρών.https://www.instagram.com/p/C-Cd4gEMnX2/

1982: Η υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, θέτει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, στη Διάσκεψη των υπουργών Πολιτισμού της UNESCO που πραγματοποιείται στο Μεξικό.

1994: Η Ελλάδα υπογράφει μαζί με άλλες χώρες τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία της δίνει το δικαίωμα για μονομερή επέκταση των χωρικών της υδάτων από 6 σε 12 ναυτικά μίλια. Λίγους μήνες αργότερα (16 Νοεμβρίου του 1994), η Τουρκία θα ανακοινώσει ότι θεωρεί αιτία πολέμου ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

1996: Ο Νίκος Κακλαμανάκης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

2003: Στο Μεξικό παράγεται το τελευταίο Beetle της Volkswagen.

2010: Ανακοινώνεται ότι οι απογραφέντες δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα ανέρχονται σε 768.009.

Γεννήσεις

Άννα Παναγιωτοπούλου (1945 – 2024)

1863 – Χένρι Φορντ, αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής της Ford

1945 – Άννα Παναγιωτοπούλου, ελληνίδα ηθοποιός

1947 – Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, αυστριακός ηθοποιός και πολιτικός

1958 – Κέιτ Μπους, αγγλίδα τραγουδίστρια (Wuthering Heights)

1963 – Λίζα Κούντροου, αμερικανίδα ηθοποιός (Friends)

1974 – Χίλαρι Σουάνκ, αμερικανίδα ηθοποιός (Million Dollar Baby)

Θάνατοι

O Ίνγκμαρ Μπέργκμαν το 1976

1898 – Ότο φον Μπίσμαρκ, γερμανός πολιτικός

2007 – Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σουηδός σκηνοθέτης (Η Έβδομη Σφραγίδα)

2007 – Μικελάντζελο Αντονιόνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου