Την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει εντός του 2016 – και πριν τις εθνικές εκλογές του 2017 σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη – η διευθέτηση του χρέους, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία του Eurogroup του Μαΐου υπογράμμισε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στο φόρουμ Concordia Summit όσο και στη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε ευήκοα ώτα στο τετ α τετ που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, όπου έθεσε επιτακτικά το θέμα της διευθέτησης του χρέους εντός του 2016, όπως έχουν δεσμευθεί οι πιστωτές, ως όρο οριστικής εξόδου από την κρίσ και θετικό σήμα για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύθηκε για ανοιχτή επικοινωνία για το θέμα του χρέους, καθώς οι ΗΠΑ θέλουν σταθερότητα στην Ευρώπη και η διευθέτησή του συμβάλλει σε αυτήν. Ιδιαίτερη μνεία κάνουν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον στο γεγονός ότι ο κ. Μπάιντεν δεν συσχέτισε την πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητά το ΔΝΤ με τη ρύθμιση του χρέους.

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως επουδενί δεν θα απομονωθεί η Ελλάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει την ανάγκη πιστής εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, τονίζοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο επί του παρόντος.

Νωρίτερα, παρουσία υψηλών προσωπικοτήτων, όπως ο Μπιλ Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεδίπλωσε στο Concordia Summit επί της ουσίας όλη τη γεωπολιτική και οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης, προσδοκώντας στην κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο για το ζήτημα του χρέους ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές. «Η στιγμή αυτή είναι τώρα» σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η λήψη συγκεκριμένων μέτρων μέχρι το τέλος του έτους θα στείλει το μήνυμα ότι «η Ελλάδα επιστρέφει, τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν».

Στην κατεύθυνση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας παρέθεσε όλους εκείνους τους γεωπολιτικούς παράγοντες που καθιστούν αναγκαία την επίλυση της ελληνικής «τραγωδίας», στηλιτεύοντας τη στάση της ΕΕ που έχει μετατοπίσει το βάρος της λύσης των διακρατικών κρίσεων σε εθνικές κυβερνήσεις, και αυτό, σε μια εποχή που η Ευρώπη έχει γίνει το σταυροδρόμι τριών παγκόσμιων κρίσεων: της κρίσης μετανάστευσης, της κρίσης ασφάλειας, που εκτείνεται από τη Βόρεια Αφρική, στη Μέση Ανατολή, και της οικονομική κρίσης.

«Ωστόσο, σε ένα ευρύτερο περιβάλλον αβεβαιότητας, αναποφασιστικότητας και αναταραχής, η Ελλάδα παραμένει άγκυρα γεωπολιτικής σταθερότητας. Και αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή σταθερότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας στην συνέχεια τους πέντε λόγους για τους οποίους η γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας είναι αδιαμφισβήτητη:

  • Διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων,
  • Υπηρετεί έναν κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα στην πρώτη γραμμή της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, ως χώρα που βρίσκεται στο πιο ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ,
  • Μετατρέπεται σε κρίσιμο κόμβο ενέργειας, μεταφορών και εμπορίου, σε μια περίοδο όπου αναπτύσσονται νέες οδοί φυσικού αερίου καθώς οι σιδηροδρομικές και θαλάσσιες διασυνδέσεις στην περιοχή.
  • Επιδιώκει μια πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, προωθώντας την σταθερότητα και την συνεργασία στην περιοχή και πέρα από εμάς. Ενισχύει τις σχέσεις της με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, παράλληλα με την ανάπτυξη των σχέσεων με τις αναδυόμενες οικονομίες,
  • Αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ένα αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, όπου η κατάσταση ασφαλείας όλο και επιδεινώνεται.