Ερευνητές στη Βραζιλία ανακάλυψαν ένα απολίθωμα που χρονολογείται πριν από 237 εκατομμύρια χρόνια και ενδεχομένως μπορεί να ξαναγράψει την ιστορία των δεινοσαύρων.

Η ιστοσελίδα Interesting Engineering έγραψε ότι ανακαλύφθηκε ένα νέο είδος silesaurids που έχει το μέγεθος μικρού σκύλου και έζησε ταυτόχρονα με τους πρόγονους των δεινοσαύρων.

Επίσημα αναγνωρίζεται ως σαύρα, με μερικούς ειδικούς να υποστηρίζουν πως ήταν δεινόσαυρος και άλλοι ότι αποτελεί συγγενική ομάδα των ερπετών που κυριάρχησαν στη Γη.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και υποστήριξε ότι το νέο απολίθωμα προσφέρει στοιχεία για την εξέλιξη και ειδικότερα για τους δεινόσαυρους που συγγενεύουν με τα πτηνά.

«Τα αξιοσημείωτα ανατομικά χαρακτηριστικά του που μπορεί να αποκαλύψουν νέες γνώσεις σχετικά με την ιστορία της εξέλιξης», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης. Επιπλέον, πρόσθεσαν ότι το ζώο έζησε στην υπερήπειρο, δηλαδή την Παγγαία, όταν όλες οι ήπειροι του κόσμου ήταν ενωμένες και δεν είχαν διαχωριστεί.

«Ο μοναδικός συνδυασμός των χαρακτηριστικών του μπορεί να υποδηλώνει ξεχωριστές συμπεριφορές για αυτά τα είδη, που ενδεχομένως οδηγούν σε διαφοροποίηση της θέσης τους μέσα στα ίδια οικοσυστήματα», σημείωσαν οι επιστήμονες.

Ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν ότι ίσως το απολίθωμα επιβεβαιώσει τη θεωρία ότι ορισμένα είδη συνδέονται με ένα συγκεκριμένο προγονικό τους είδος και όχι με ολόκληρη την οικογένεια, παρά τη συγγένεια που μοιάζει να μοιράζονται.