Μπροστά σε ευρείες και δραματικές αλλαγές είναι ο στενός και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, καθώς παραμένουν στο επίκεντρο των εξελίξεων, προκειμένου η Ελλάδα να καταφέρει να βάλει στο ταμείο της τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης.
Για ακόμη μία μέρα ο δημόσιος τομέας είναι ψηλά στην ατζέντα των κυβερνητικών αποφάσεων, ενώ έγινε αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του Economist.

Οι αποφάσεις, όπως φάνηκε από την τοποθέτηση του Ευ. Βενιζέλου είναι ξεκάθαρες: Μειώσεις αριθμού υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα, εφεδρεία και μικρότεροι μισθοί.

Ο υπουργός οικονομικών, από το βήμα του συνεδρίου, προετοίμασε το έδαφος για τα όσα θα ακολουθήσουν, εντός της ημέρας ή το αργότερο αυτή την εβδομάδα. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος ο δημόσιος τομέας είναι μεγάλος. Μάλιστα αποκάλυψε ότι πάρχει πλεονάζον προσωπικό στο στενό δημόσιο και το υπουργείο Εσωτερικών καταγράφει αυτό το προσωπικό. Είναι η πρώτη φορά που ανοίγει θέμα πλεονάζοντος προσωπικού στον ‘πυρήνα’ του δημοσίου, κάτι που σημαίνει επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και απολύσεις, όπως θα γίνει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Όπως είπε ο υπουργός οικονομικών: «ο δημόσιος τομέας να αποκτήσει διαστάσεις που αντιστοιχούν στο πραγματικό οικονομικό μέγεθος της χώρας». «Όλοι οι Έλληνες ξέρουν τι πρέπει να γίνει και να γίνει τώρα. Είναι η στιγμή να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, που αν δεν τις πάρουμε συντεταγμένα, θα αναγκαστούμε να τις πάρουμε σε επώδυνες συνθήκες και μάλιστα σύντομα» είπε ο υπουργός.

Σε ανάλογο κλίμα και ο μόνιμος αντιπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, ο οποίος τόνισε ότι οι απολύσεις δεν πρέπει να είναι ταμπού. Όπως είπε: «η Ελλάδα δεν μπορεί να πιάσει τους στόχους μόνο με αύξηση εσόδων και περικοπή δαπανών, αλλά με την βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού» συμπληρώνοντας ότι για να μειωθεί το δημόσιο πρέπει να κλείσουν οργανισμοί, να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και να μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί.

Ύφεση και το 2012

Στην εκτίμηση ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, προέβη ο Ευ. Βενιζέλος, τονίζοντας ότι η οικονομία θα είναι σε ύφεση, αλλά αισθητά μειωμένη. Πάντως φέτος όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 5,5%. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, το διεθνές περιβάλλον είναι αρνητικό για τη χώρα και τις ικανότητες της και υπογράμμισε ότι για το 2012 στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «διεθνώς έχουν επικρατήσει αρνητικά στερεότυπα για την ικανότητα της κοινωνίας, του έθνους, όλων μας, να πείσουμε ότι έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε». Ο υπουργός οικονομικών τόνισε ότι ζωτικό για τη χώρα να πετύχουμε στόχους 2011 και 2012 και να φτάσει το ταχύτερο σε πρωτογενή πλεονάσματα για να αποφύγουμε ταπεινώσεις. Πάντως φέτος όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 5,5%.

Από την πλευρά του ο κ. Τράα τόνισε ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν είναι ανεπιτυχές και μίλησε για εντυπωσιακές επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζονται νέα μέτρα. Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, το πρόγραμμα πρέπει να εστιάσει στη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης ενώ υπογράμμισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών δεν πρόκειται να φέρει έσοδα, απαντώντας εμμέσως στις προτάσεις της ΝΔ.

Πηγή: www.24h.gr