Σαν σήμερα πριν από 60 χρόνια, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το εμβληματικό κόμικ «Μαφάλντα» του Αργεντινού καρτουνίστα Κίνο (κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο). Η «Μαφάλντα» δεν ήταν απλώς ένα χαριτωμένο παιδικό κόμικ αλλά μια σοβαρή κοινωνικοπολιτική σάτιρα. Μέσα από τα μάτια της εξάχρονης πρωταγωνίστριας, ο Κίνο κατάφερε να σχολιάσει με καυστικό τρόπο τα κοινωνικά προβλήματα, τη φτώχεια, την αδικία και την καταπίεση που βίωναν οι πολίτες της Αργεντινής κατά τη δεκαετία του ’60 και ’70.

Το κόμικ ξεκίνησε ως μία… διαφημιστική καμπάνια! Ο Κίνο είχε κληθεί να σχεδιάσει ένα κόμικ για να προωθήσει την πώληση οικιακών συσκευών. Παρόλο που η διαφημιστική ιδέα ναυάγησε, ο ίδιος αποφάσισε να κρατήσει την ηρωίδα του και να της δώσει μια νέα πνοή. Η Μαφάλντα αγαπήθηκε πολύ από ενήλικες και παιδιά.

Βέβαια, πίσω από την αθώα όψη της μικρής Μαφάλντα κρυβόταν κάτι πολύ πιο επαναστατικό. Ο ίδιος ο Κίνο την περιέγραφε ως «ένα παιδί που θέλει να αλλάξει τον κόσμο, αλλά οι γονείς της δεν την αφήνουν να κατέβει στη διαδήλωση». Το κόμικ λογοκρίθηκε πολλές φορές από την κυβέρνηση του Χουάν Περόν, ενώ ο ίδιος ο Κίνο αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα το 1976 για να προστατεύσει την ελευθερία του.

Οι περιπέτειες της μικρής Μαφάλντα έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες, ενώ η ηρωίδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ευρώπη, ειδικά στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου θεωρήθηκε σύμβολο αντιφασιστικής αντίστασης.

Το 1973, ο Κίνο αποφάσισε να σταματήσει να σχεδιάζει τη Μαφάλντα, καθώς φοβόταν ότι θα ξεπερνούσε τα όρια της έμπνευσής του. Ωστόσο, η ηρωίδα του συνεχίζει μέχρι σήμερα να εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους και να αντιπροσωπεύει την αιώνια παιδική αθωότητα που δεν αντέχει την αδικία.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

Πίνακας «Η μάχη της Σαλαμίνας» του Wilhelm von Kaulbach

480 π.Χ.: Λαμβάνει χώρα η Ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ο Αθηναϊκός στόλος υπό τον Θεμιστοκλή συντρίβει τον περσικό στόλο του Ξέρξη, σε μια σύγκρουση που καθόρισε την έκβαση των Περσικών Πολέμων. Ο μικρός ελληνικός στόλος τα έβαλε με τον υπερδιπλάσιο περσικό στα στενά της Σαλαμίνας, καταφέρνοντας ένα στρατηγικό χτύπημα που αποδιοργάνωσε τις δυνάμεις του Ξέρξη. Μετά την ήττα αυτή, ο Ξέρξης εγκατέλειψε την εκστρατεία, αλλάζοντας την πορεία της ελληνικής ιστορίας και καθορίζοντας την εξέλιξη της Ευρώπης.

1650: Ο Χένρι Ρόμπινσον ανοίγει στο Λονδίνο το πρώτο καταγεγραμμένο γραφείο συνοικεσίων.

1829: Ιδρύεται η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, γνωστή ως Scotland Yard.

1913: Ο Γερμανός εφευρέτης του κινητήρα εσωτερικής καύσης, Ρούντολφ Ντίζελ, εξαφανίζεται με μυστηριώδη τρόπο, ενώ έχει επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Γάνδη του Βελγίου με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία. Ο θάνατός του θα επιβεβαιωθεί στις 18 Οκτωβρίου, μετά την ανεύρεση του πτώματός του. Η εξαφάνιση του Ντίζελ παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, με θεωρίες να κάνουν λόγο για βιομηχανική κατασκοπεία, πολιτική δολοφονία ή ακόμα και αυτοκτονία λόγω οικονομικών προβλημάτων.

1941: Αρχίζει η σφαγή του Μπάμπι Γιαρ. Περίπου 30.000 Εβραίοι της Σοβιετικής Ένωσης και άλλοι «ανεπιθύμητοι» εκτελούνται στο ομώνυμο φαράγγι του Κιέβου, με διαταγή του Χάινριχ Χίμλερ. Ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς θα τους αφιερώσει το πρώτο μέρος της Συμφωνίας αρ. 13, γνωστής και ως Μπάμπι Γιαρ. Το γεγονός αποτελεί μία από τις πιο φρικιαστικές πράξεις μαζικής εξόντωσης των Ναζί, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ και καταγράφοντας ανεξίτηλα τον τρόμο του Ολοκαυτώματος στη μνήμη της ανθρωπότητας.

1943: Εκτελούνται ομαδικώς από Τσάμηδες οι 49 πρόκριτοι της Παραμυθιάς, αφού προηγουμένως διατάχθηκαν να σκάψουν μόνοι τους τον τάφο τους. Η σφαγή τους έγινε ως αντίποινα για την αντίσταση που πρόβαλε ο τοπικός πληθυσμός στην κατοχή, σημαδεύοντας για πάντα την ιστορία της περιοχής.

1961: Κυκλοφορεί το κόμικ «Μαφάλντα» από τον Αργεντινό καρτουνίστα Κίνο (κατά κόσμον Χοακίν Σαλβαδόρ Λαβάδο Τεχόν).

1974: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναγγέλλει την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

1979: Οι Police ανεβαίνουν στο Νο1 των αγγλικών charts με το τραγούδι του «Message In A Bottle». Είναι η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συγκροτήματος.

1982: Τρεις κάτοικοι του Σικάγο πεθαίνουν αφού κατανάλωσαν το παυσίπονο Tylenol που είχε δηλητηριαστεί με κυάνιο. Συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας σε νέες προδιαγραφές ασφάλειας στη συσκευασία φαρμάκων.

1995: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο μεγάλος Έλληνας καλαθοσφαιριστής Νίκος Γκάλης, σε ηλικία 38 ετών.

Γεννήσεις

Φοίβος Δεληβοριάς

1949 – Γιώργος Νταλάρας, έλληνας τραγουδιστής

1957 – Σωκράτης Μάλαμας, έλληνας τραγουδοποιός

1960 – Ιεροκλής Μιχαηλίδης, έλληνας ηθοποιός

1973 – Φοίβος Δεληβοριάς, έλληνας τραγουδοποιός

Θάνατοι

1902 – Εμίλ Ζολά, γάλλος συγγραφέας

1913 – Ρούντολφ Ντίζελ, γερμανός μηχανικός, εφευρέτης της μηχανής εσωτερικής καύσης

1927 – Βίλεμ Αϊντχόφεν, ολλανδός γιατρός, που ανακάλυψε το ηλεκτροκαρδιογράφημα το 1903 και τιμήθηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1924

1929 – Γιάννης Ψυχάρης, έλληνας συγγραφέας και γλωσσολόγος

2010 – Τόνι Κέρτις, αμερικανός ηθοποιός

Επέτειοι – Παγκόσμιες Ημέρες

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού

Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς

Σήμερα γιορτάζουν

Κυριάκος