Η παχυσαρκία είναι από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας για την παγκόσμια υγεία και όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες. Σήμερα, στην Ευρώπη εκτιμάται πως το 10-35% των παιδιών σχολικής ηλικίας είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζονται σε χώρες γύρω από τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με μελέτες η οικογένεια μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην υιοθέτηση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών στη ζωή των παιδιών. Πως μπορεί να συμβεί αυτό;

Πάρτε το πρωινό όλοι μαζί
Το πρωινό βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της ποσότητας και της συχνότητας των γευμάτων μέσα στην ημέρα. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν ένας από τους δύο γονείς καταναλώνει πρωινό αυξάνεται η πιθανότητα το παιδί να υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια.

Έχετε ένα τουλάχιστον κυρίως γεύμα μαζί
Είναι λογικό ότι όταν τα παιδιά γευματίζουν οικογενειακά, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσουν ακατάλληλα τρόφιμα, καθώς οι γονείς μπορούν ευκολότερα να ελέγξουν την ποιότητα και την ποσότητα των τροφών.

Γίνετε «καλό» παράδειγμα
Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά είναι να εφαρμόζετε οι ίδιοι τις αρχές της ισορροπημένης διατροφής, καθώς τα παιδιά μιμούνται αυτά που βλέπουν καθημερινά από τους γονείς. Οπότε, στείλτε τα σωστά μηνύματα μέσω πράξεων.

Πηγή: markostv