Με σύνθημα «Να σβήσουμε τα σύνορα – Να νικήσουμε τον φόβο – να μην γίνει ο κόσμος φυλακή!», ανοίγει τις πύλες του σήμερα το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας, στην Πανεπιστημιούπολη Ιλισίων. Στη Θεσσαλονίκη, «η γιορτή των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων», δηλαδή το 17ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, διοργανώνεται από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Αθήνα

Το φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας φιλοδοξεί να είναι πιο μαζικό από κάθε άλλη φορά. Με μουσική, συζητήσεις, χορό, εικαστικά, δρώμενα, επιθυμεί να στείλει το μήνυμα της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, το 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας «φαντάζει μια μεγάλη, φωτεινή γιορτή σε μια πόλη που αρνείται να βυθιστεί στα σκοτάδια του Μεσαίωνα. Ένα φεστιβάλ πλούσιο τόσο σε φυλετική και πολιτισμική πολυχρωμία όσο και σε πολιτικές εκδηλώσεις. Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί. Για να περάσουμε όμορφα με κοινή μας γλώσσα τις μουσικές του κόσμου, τις πολυεθνικές γεύσεις, τα θεατρικά δρώμενα και τις ταινίες, αλλά και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας συζητώντας: για τα κέντρα κράτησης και τα σύνορα, τη νέα αποικιοκρατία, τους μετανάστες και την εργασία, την έμφυλη βία στην περίοδο της κρίσης, τον αγώνα για τα κοινά αγαθά και την αξιοπρέπεια, την διαφορετικότητα, το κράτος «έκτακτης ανάγκης, την παγκόσμια οικονομική δικτατορία, τον εθνικισμό-μειονοτικό τα αριστερά κινήματα, τις αντιστάσεις και την ανυπακοή στους καιρούς του Μνημονίου».

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Συντονιστικό Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Θεσσαλονίκη

«Τα σύνορα δεν είναι ανάμεσα στους λαούς αλλά ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς», τονίζουν οι διοργανωτές του 17ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διοργανώνεται από τις από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

«Αυτές οι τρεις μέρες του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ είναι οι δικές μας μέρες, οι μέρες των φτωχών, των μεταναστών, των καταπιεσμένων. Οι μέρες που θα βρεθούμε όλοι και όλες μαζί για να οργανωθούμε και να φωνάξουμε δυνατά ότι μπορούμε να νικήσουμε, αλλά και για να χαρούμε και να γιορτάσουμε τον δικό μας πλούτο. Τον πλούτο της πολυφωνίας μας, τον πλούτο των αγώνων και των κινημάτων», τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 συλλογικότητες, 33 εργαστήρια, 23 μουσικά σχήματα, 14 προβολές, 9 θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα, 8 παραστάσεις στον παιδότοπο, 7 ομαδικές φωτογραφικές εκθέσεις, 5 θεματικοί χώροι, 3 βιωματικά εργαστήρια, 2 παραστάσεις χορού, μία μεγάλη γιορτή.