Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, μια από τις λαμπρότερες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, έγραψε ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης το 1912, όταν σαν σήμερα, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με μια επίδοση 3,37 μέτρα, σημειώνοντας μια από τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις της εποχής του.

Ο Τσικλητήρας γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο της Μεσσηνίας, σε μια εύπορη και προβεβλημένη οικογένεια. Από μικρή ηλικία έδειξε την αγάπη και το ταλέντο του στον αθλητισμό, με ιδιαίτερη κλίση στα αγωνίσματα άνευ φοράς. Η φυσική του ευελιξία και η αφοσίωσή του στην προπόνηση τον κατέστησαν γρήγορα έναν από τους κορυφαίους αθλητές της χώρας.

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, ο Τσικλητήρας κέρδισε δύο αργυρά μετάλλια, στο μήκος και το ύψος άνευ φοράς. Αυτή η επιτυχία τον ώθησε να συνεχίσει την προσπάθειά του και να επιστρέψει δυναμικά στους επόμενους Ολυμπιακούς.

Η απόδοσή του στη Στοκχόλμη το 1912 ήταν εξαιρετική. Με το άλμα των 3,37 μέτρων στο μήκος άνευ φοράς, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και έγινε ένας από τους πρώτους Έλληνες αθλητές που κέρδισαν χρυσό στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον, κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς με άλμα 1,55 μέτρα, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στα αγωνίσματα αυτά.

Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Τσικλητήρας επέστρεψε στην Ελλάδα και έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό. Ωστόσο, η ζωή του πήρε μια δραματική τροπή όταν ξέσπασε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος τον Οκτώβριο του 1912. Ο Τσικλητήρας κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και υπηρέτησε με θάρρος στο μέτωπο. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, προσβλήθηκε από μηνιγγίτιδα και απεβίωσε στις 10 Φεβρουαρίου 1913, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Η κληρονομιά του Κωνσταντίνου Τσικλητήρα παραμένει ζωντανή, με την αφοσίωσή του στον αθλητισμό και τις επιτυχίες του να αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους νέους αθλητές. Η μνήμη του τιμάται ως παράδειγμα αθλητικού ήθους και αφοσίωσης, καθώς και ως σύμβολο της ελληνικής αθλητικής ιστορίας.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο από το Νewsbeast

1889: Κυκλοφορεί για πρώτη φορά η Wall Street Journal.

1912: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς, με επίδοση 3,37 μέτρα.

1921: Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει μεγάλη νίκη στη μάχη του Δορυλαίου στο Εσκισεχίρ της Μικράς Ασίας και προελαύνει προς την Άγκυρα.

1963: Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα του Φιντέλ Kάστρο.

1965: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αποστέλλει επιστολή στον λαοπρόβλητο πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, με την οποία τον κατηγορεί ότι «ενισχύει και υποθάλπει […] συνωμοσία μοναδικόν σκοπόν έχουσα την ανατροπήν του Συντάγματος και την επιβολήν δικατορίας ελεεινής μορφής…». Αρχή της ρήξης του Γεωργίου Παπανδρέου με τα Ανάκτορα («Ιουλιανά» και «Αποστασία»)

1969: Θεμελιώνεται το Ωδείο Αθηνών.

1973: Η Κίνα γίνεται η δεύτερη σοσιαλιστική χώρα μετά τη Γιουγκοσλαβία που επιτρέπει σε ξένους να κάνουν επενδύσεις.

1997: Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, υπογράφουν στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, συμφωνία έξι σημείων, με σκοπό τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες. Η «Συμφωνία της Μαδρίτης» προκαλεί αντιδράσεις των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, ακόμη και εντός κόμματος, που θεωρούν ότι νομιμοποιούνται έτσι τις τουρκικές αξιώσεις.

2021: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα τερματίσουν τη στρατιωτική τους αποστολή στο Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου. Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι δηλώνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα απομακρύνει τους Αφγανούς διερμηνείς από τη χώρα.

Γεννήσεις

1851 – Άρθουρ Έβανς, Άγγλος αρχαιολόγος

1876 – Αλέξανδρος Παπαναστασίου, Έλληνας πολιτικός

1934 – Ανδρέας Λεντάκης, έλληνας πολιτικός και συγγραφέας

Θάνατοι

1695 – Κρίστιαν Χόιχενς, Ολλανδός αστρονόμος

1822 – Πέρσι Σέλεϊ, Άγγλος ποιητής

1967 – Βίβιαν Λι, Βρετανίδα ηθοποιός