Θέμα παραβίασης της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα θέσει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να συναινέσει στην ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας, όσο συνεχίζεται αυτή τη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Real μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αίτημα για συνάντηση από την πλευρά των Σκοπίων, ενώ θα βρίσκονται στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Κρίστιαν Μίτσοσκι και ο υπουργός των Εξωτερικών.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά στοχεύει να καταγγείλει σε διεθνές επίπεδο ότι η γειτονική χώρα δεν σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς αμφισβητεί στην πράξη τη μία και ενιαία ονομασία έναντι όλων (erga omnes).

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της Συμμαχίας, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και η Νότια Κορέα.

Η Σύνοδος σημαδεύεται από την αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του ευρωατλαντικού οργανισμού, με τον Νορβηγό Γενς Στόλτενμπεργκ να αποχωρεί και τη θέση του να καταλαμβάνει ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε.