Σχεδόν ένα χρόνο πριν, 300 μετανάστες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προχώρησαν σε απεργία πείνας διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, πενήντα από αυτούς, που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη, χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια. Μια ομάδα αλληλέγγυων υγειονομικών στάθηκε στο πλευρό τους και φρόντισε να καλύψει ένα μεγάλο κενό: Να παρέχει περίθαλψη σε ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν έχουν πόρους είτε επειδή δεν βρίσκονται νόμιμα στη χώρα.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα γιορτάζει τα πρώτα του γενέθλια και μέσα σε ένα χρόνο το «παζλ» των ασθενών του έχει αλλάξει σχεδόν τελείως.
«Όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του, τα άτομα που δεχόμασταν καθημερινά ήταν γύρω στο 30% Έλληνες και 70% μετανάστες. Σήμερα έχει αντιστραφεί τελείως το ποσοστό.
Οι περισσότεροι ασθενείς μας είναι Έλληνες, ανασφάλιστοι, που έχουν χάσει τις δουλειές τους και πλέον δεν μπορούν να προσφέρουν στους εαυτούς τους και στην οικογένειά τους τα βασικά» αναφέρει ο οδοντίατρος Θανάσης Κομνής, «ψυχή» του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.
Στις μέρες μας, η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει την κατάρρευση των πάντων και μάλιστα με εκκωφαντικό θόρυβο, όπως περιγράφει ο κ.Κομνής. «Εμείς αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των ανθρώπων να έχουν πρόσβαση στη υγεία, στη δημόσια και δωρεάν περίθαλψη για όλους» προσθέτει.
Στην οδό Αισώπου, το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης δέχεται καθημερινά δεκάδες ασθενείς. Την περίθαλψή τους αναλαμβάνουν επαγγελματίες γιατροί που εργάζονται όλοι εθελοντικά. Υπάρχουν σχεδόν όλες οι βασικές ειδικότητες. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει οδοντιατρική φροντίδα- μια σπάνια δυνατότητα για δωρεάν οδοντιατρικές υπηρεσίες, ακόμη και για τους ασφαλισμένους.
«Έχουμε επίσης δημιουργήσει ένα αρκετά επαρκές φαρμακείο και καταφέρνουμε να εμβολιάζουμε παιδιά, παρά το υψηλό κόστος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι δε δεχόμαστε χορηγίες ή φιλανθρωπίες παρά μόνο προσφορές που έχουν την έννοια της αλληλεγγύης. Δεν διαφημίζουμε και δε θέλουμε εξαρτήσεις ενώ εκτιμούμε ότι η φιλανθρωπία έχει τη χροιά της ανισότητας» υπογραμμίζει ο κ.Κομνής.
Οι γιατροί που το λειτουργούν είναι μια ανεξάρτητη αυτοδιαχειριζόμενη ομάδα.
Ένας τρόπος να συγκεντρώσουν έσοδα είναι και οι γενέθλιες εκδηλώσεις που έχουν οργανώσει για το τριήμερο: Έκθεση φωτογραφίας στο Καφενείο των Συνταξιούχων (στο λιμάνι, 23-25 Νοεμβρίου), παρουσίαση του ημερολογίου τους για το 2013 (Αποθήκη Δ΄, Λιμάνι, 20.00, 23/11) και συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου απόψε στις 21.00, στην Αποθήκη 7, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης.