Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είναι η επικρατέστερη εναλλακτική λύση για τους Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ σε περίπτωση που οι φήμες για ενδεχόμενη απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την προεδρία αποδειχθούν αληθινές.

Την είδηση μεταφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο επτά πηγές από το επιτελείο της καμπάνιας του Μπάιντεν, τον Λευκό Οίκο και το Εθνικό Συμβούλιο των Δημοκρατικών, με γνώση των διαπραγματεύσεων, που διεξάγονται αυτή την ώρα.

Η παρουσία του Τζο Μπάιντεν στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίστηκε από φίλους και αντιπάλους «καταστροφική», ενώ προκάλεσε πανικό στους Δημοκρατικούς για το αν ο πρόεδρος έχει τη φυσική κατάσταση, ώστε να αντεπεξέλθει σε μια πιθανή δεύτερη θητεία, με τις περισσότερες απαντήσεις να είναι αρνητικές.

Κάποιοι από τους επιδραστικότερους Δημοκρατικούς εμφανίζονται να σκέφτονται ονόματα αντικαταστατών πέραν από αυτό της Χάρις, όπως δημοφιλών μελών του υπουργικού συμβουλίου και Δημοκρατικών κυβερνητών Πολιτειών όπως ο Γκάβιν Νιούσομ της Καλιφόρνια, η Γκρέτσεν Ουίτμερ του Μίτσιγκαν ή ο Τζος Σαπίρο της Πενσιλβάνια. Το να παρακαμφθεί η Κάμαλα Χάρις, όμως, αποτελεί… όνειρο θερινής νυκτός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που επικαλείται το Reuters.

Αν η 59χρονη Κάμαλα Χάρις λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών, θα έχει στη διάθεσή της τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν αλλά και την υποδομή της καμπάνιας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο όνομα μεταξύ των υποψηφίων αντικαταστατών του Μπάιντεν αλλά έχει και τα καλύτερα δημοσκοπικά ποσοστά από όλους τους.

Σε δημοσκόπηση της Ipsos για το Reuters, η Κάμαλα Χάρις βρισκόταν μόλις μια μονάδα πίσω από τον Τραμπ με 43% έναντι 42%, στο όριο δηλαδή του στατιστικού λάθους, δείχνοντας ποσοστά αντίστοιχα με εκείνα του Τζο Μπάιντεν.

Διαψεύδει ο Λευκός Οίκος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία στις εκλογές του Νοεμβρίου. Τα παραπάνω διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, με αφορμή την καταστροφική επίδοση του προέδρου στην τηλεμαχία της περασμένης εβδομάδας με τον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ.

«Ασφαλώς όχι», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, όταν ρωτήθηκε αν ο Μπάιντεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την προεκλογική εκστρατεία. «Ο 81χρονος Δημοκρατικός συνεχίζει την εκστρατεία του», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν είχε επαφές με πολλά προβεβλημένα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως με την πρώην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, και τον επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. Ηχογράφησε, επίσης, δύο συνεντεύξεις που θα μεταδοθούν αύριο, Πέμπτη, από το ραδιόφωνο.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος δεν έχει υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις μετά το τσεκ-απ του περασμένου Φεβρουαρίου.