Η κακοκαιρία που έρχεται στη χώρα μας, για την οποία έχει μάλιστα προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού η ΕΜΥ, χτυπά και την Αττική. Σύμφωνα με την προειδοποίηση, η Αττική επηρεάζεται την Πέμπτη, ημέρα που αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές.

Στην Αττική σήμερα θα έχουμε ηλιοφάνεια αρχικά, ωστόσο το μεσημέρι και το απόγευμα θα συννεφιάσει και στα βόρια του νομού δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες, όπως ανέφερε η μετεωρολόγος του ΣΚΑΪ, Χριστίνα Σούζη.

«Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι άστατος στη χώρα μας με τις περισσότερες και εντονότερες βροχές να εκδηλώνονται κυρίως στα ηπειρωτικά και κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα, το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν», τόνισε ακόμη.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος του Mega, Γιάννης Καλλιάνος, σε ανάρτησή του για τις καταιγίδες της Πέμπτης, σημειώνει πως τον «προβληματίζει λίγο η περίπτωση της Αττικής για μεθαύριο Πέμπτη. Τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν ότι σε διάφορες περιοχές του νόμου θα σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες. Οι δείκτες αστάθειας είναι πολύ ανεβασμένοι, ενδέχεται επομένως να εκδηλωθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, ενέχει ο κίνδυνος και για τοπικά πλημμυρικά φαινόμενα μιας και σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθούν μεγάλα ύψη βροχής σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα».

«Εύχομαι αύριο να αλλάξουν λίγο τα δεδομένα με τα νεότερα τρεξίματα των μοντέλων, και να είναι λίγο πιο ήπια η κατάσταση. Όχι ότι αν έρθει το “σύστημα” όπως φαίνεται θα είναι κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί, δεν είπα αυτό, αντιθέτως, πολλες φορές αυτή την εποχή μας επηρέασαν ισχυρές καταιγίδες.

Όμως, όπως και να έχει, σε περίπτωση εκδήλωσης ισχυρών φαινομένων, καλό θα ήταν να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας. Μια μικρή προσοχή δηλαδή.

Επίσης, στο επίκεντρο των ισχυρών καταιγίδων πιθανόν να βρεθούν και νομοί όπως η : Φωκίδα, η Φθιώτιδα, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Λακωνία, η Χαλκιδική, οι Σποράδες, τα δυτικά τμήματα των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων και περιοχές του Βορειοανατολικού Αιγαίου», σημειώνει ακόμη ο κ. Καλλιάνος.

ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣΜε προβληματίζει λίγο η περίπτωση της Αττικής για μεθαύριο Πέμπτη. Τα προγνωστικά στοιχεία…

Posted by Γιάννης Καλλιάνος – Giannis Kallianos on Tuesday, July 2, 2024

«Ψυχρή αέρια μάζα από την κεντρική Ευρώπη αναμένεται να κινηθεί νοτιότερα και στο χρονικό διάστημα μεταξύ 3 και 5 Ιουλίου θα επηρεάσει και τη χώρα μας», αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, για την κακοκαιρία που αναμένεται να πλήξει τη χώρα τα επόμενα 24ωρα.

«Μια εικόνα χίλιες λέξεις… Ο έντονα άστατος καιρός φαίνεται να εστιάζεται προς τα ανατολικά και βόρεια κι έτσι περιοχές όπως η Μακεδονία, πρόσκαιρα η Ήπειρος, η Θράκη, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά και η κεντρική – βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για εκδήλωση τοπικά έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», σημειώνει.

Σύμφωνα με όσα γράφει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, η αστάθεια υποχωρεί την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει ζέστη και βοριάδες, συνθήκες που θα φέρουν και κίνδυνο πυρκαγιάς.

ΤΟ "ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΙΡΙΚΗ ΜΕΤΑΒΟΛΗΜια εικόνα χίλιες λέξεις…Ο έντονα άστατος καιρός φαίνεται να εστιάζεται προς τα ανατολικά και βόρεια κι έτσι περιοχές όπως η Μακεδονία, πρόσκαιρα η Ήπειρος, η Θράκη, η Θεσσαλία, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η κεντρική και βόρεια Εύβοια, το δυτικό και βόρειο Αιγαίο, αλλά και η κεντρική – βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή για εκδήλωση τοπικά έντονων και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Από Παρασκευή η αστάθεια υποχωρεί και παραδίδει τη σκυτάλη στη ζέστη, στους βοριάδες – μελτέμια και άρα στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμορφο βράδυ σε όλες και όλους!

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, July 2, 2024

Το νέο έκτακτο της ΕΜΥ

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια από Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, με πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων το βράδυ.

Αύριο Πέμπτη (04-07-24)
α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).
β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.
γ. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr). Η επικαιροποίηση των προγνώσεων θα γίνεται ανά δωδεκάωρο.