Ο Μερίχ Ντεμιράλ έστειλε την Τουρκία στους «8» του Euro 2024 πετυχαίνοντας και τα δύο γκολ στη νίκη με 2-1 επί της Αυστρίας, η απόφασή του όμως να πανηγυρίσει με τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων έχει προκαλέσει την αντίδραση της UEFA που άρχισε έρευνα για το θέμα αλλά και διπλωματικό επεισόδιο με τη Γερμανία.

Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία υποτίθεται ότι δεν επιτρέπει τα πολιτικά μηνύματα στους αγώνες των διοργανώσεών της από κανέναν. Ούτε από παίκτες, ούτε από οπαδούς, ούτε από προπονητές. Στην πράξη, όμως, βλέπουμε σχεδόν σε κάθε αγώνα πολιτικά μηνύματα και ποτέ κανείς δεν τιμωρείται σοβαρά.

Όπως και να έχει, η UEFA αποφασίσει ότι αρχίζει έρευνα για τον Ντεμιράλ και τον πανηγυρισμό του με τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων, μια ενέργεια που προκάλεσε τελικά και διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Γερμανία και Τουρκία.

«Τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν καμία θέση στα γήπεδά μας. Η χρήση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου ως μέσο για τη διάδοση του ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη. Περιμένουμε από την UEFA να ερευνήσει το θέμα και να υπάρξουν κυρώσεις», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από την απέναντι πλευρά.

«Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου, με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων χαράς σε ένα αθλητικό γεγονός», είναι η θέση της κυβέρνησης της Τουρκίας ενώ ο Πρέσβης της Γερμανίας στην Άγκυρα κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τη Γερμανίδα υπουργό για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ.