Από 4 έως 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διασυμμαχική άσκηση ναρκοπολέμου «Αριάδνη 11».

Το defencenet.gr κατ΄ αποκλειστικότητα κατέγραψε την άσκηση από τη φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και γενικότερα στο Ιόνιο πέλαγος.
Από πλευράς ΠΝ στην άσκηση –και εκτός της «ΑΔΡΙΑΣ» πήραν μέρος τα ναρκοθηρευτικά «Ευνίκη», «Καλυψώ» και «Καλιστώ», οι Κανονιοφόροι «Ναυμάχος» και «Αήττητος».

Η διεθνή συμμετοχή αποτέλεσε μέρος της δύναμης SNMCMG2 και αποτελείτο από τo βοηθητικό σκάφος «Hasan Pasa» του τουρκικού Ναυτικού το ναρκαλιευτικό «Akcay» επίσης του τουρκικού Ναυτικού, το ιταλικό Numana, το Bad Bevensen του γερμανικού Ναυτικού και το ισπανικό Duero.

Το σενάριο της άσκησης βασίστηκε σε μια αυξανόμενη κρίση ανάμεσα στις χώρες που περικλείουν τη θάλασσα «Καρνάγιο» η οποία προσομοιάστηκε από τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου με τρεις χώρες να είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές του σεναρίου.

Η δύναμη SNMCMG-2 αποτελεί τη μόνιμη παρουσία από την οποία συγκροτείται η Ομάδα Αντιναρκικών Επιχειρήσεων (Mine Counter Measure Task Group) του ΝΑΤΟ στη περιοχή της Μεσογείου. Στην αποστολή της δύναμης συμπεριλαμβάνεται ο έλεγχος των θαλασσίων στενών, περιορισμένων υδάτων και προσβάσεων λιμένων και η ναυτική αποτροπή στις περιοχές που επιχειρεί.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του απεσταλμένου του defencenet.gr και της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» στη Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» η οποία είχε το ρόλο του επικεφαλής σκάφους της ναυτικής δύναμης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το σχεδόν σύνολο της ναυτικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε στις κύριες φάσεις της άσκησης καθώς και τη δραστηριότητα έτσι όπως εξελίχθηκε μέσα από τη Φ/Γ «ΑΔΡΙΑΣ».

Δείτε τις φωτογραφίες: