Αρνητική ήταν η τελική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου για την παραχώρηση χρήσης της κεντρικής αυλής του ανακτόρου, στο πλαίσιο διεξαγωγής του 1ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Τεχνών, για την όπερα  «Ιδομενέας» του Μότσαρτ.

Το σκεπτικό ήταν ότι η συγκεκριμένη όπερα, που αναφέρεται στον βασιλιά της Κρήτης Ιδομενέα, δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί στο νησί. Ίσως γι’ αυτό το λόγο και οι διοργανωτές θέλησαν να παιχτεί στο εντυπωσιακότερο όλων των μινωικών ανακτόρων.

Το ανέβασμα της όπερας, όμως, και η φιλοξενία των θεατών θα σήμαινε φωτιστικά, ηχητικές εγκαταστάσεις και την τοποθέτηση τουλάχιστον πεντακοσίων καθισμάτων μπροστά από την αίθουσα του θρόνου.

Το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Τεχνών θα διεξαχθεί στην Κρήτη από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης. Θα περιλαμβάνει συναυλίες κλασικής και εθνικής μουσικής από διάφορες χώρες, καθώς και επετειακά αφιερώματα για τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα, τη 255η επέτειο γέννησης του Μότσαρτ και την 100ή επέτειο από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη.