Η γυναίκα του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, φέρεται να εθεάθη να διαφεύγει σε τούνελ της Γάζας, κρατώντας μια τσάντα Birkin αξίας 32.000 δολαρίων, λίγες ώρες πριν από τη μαζική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Σε πλάνα που δημοσιοποιήθηκαν από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις το Σάββατο, φαίνεται ο Σινουάρ και η σύζυγός του, Αμπού Ζαμάρ, να βοηθούν τους δύο μικρούς τους γιους να περάσουν από τον στενό διάδρομο του καταφυγίου στις 10:45 μ.μ. της 6ης Οκτωβρίου 2023.

«Ενώ οι κάτοικοι της Γάζας δεν έχουν χρήματα για φαγητό, βλέπουμε πολλά παραδείγματα της ιδιαίτερης αγάπης του Γιαχία Σινουάρ και της συζύγου του για τα χρήματα», έγραψε ο εκπρόσωπος του IDF, Avichay Adraee, στο X, συνοδεύοντας την ανάρτηση από το στιγμιότυπο της γυναίκας που κρατούσε την ακριβή μαύρη δερμάτινη τσάντα.

«Η σύζυγος του Σινουάρ» μπήκε στο τούνελ μαζί του στις 6 Οκτωβρίου κρατώντας μια τσάντα Birkin που εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 32.000 δολάρια;» διερωτήθηκε ο Adraee.

Όπως αναφέρει η nypost η τσάντα Birkin είναι αγαπητή από διασημότητες και δισεκατομμυριούχους, αλλά και πολλά δημόσια πρόσωπα, όπως οι Καρντάσιανς και η Μελάνια Τραμπ, οι οποίες έχουν απαθανατιστεί με παρόμοιες μαύρες δερμάτινες τσάντες.

Ο Σινουάρη, που ήταν ο εγκέφαλος πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, παντρεύτηκε την Αμπού Ζαμάρ το 2011, μόλις λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωσή του από τις ισραηλινές φυλακές μέσω ανταλλαγής κρατουμένων.

Το βίντεο δείχνει τον Σινουάρ να κάνει αρκετές μεταφορές μέσω του τούνελ για να ανακτήσει προσωπικά αντικείμενα, πακέτα νερού και μαξιλάρια.

Η IDF είχε κυνηγούσε τον Σινουάρ από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου 2023, καταφέρνοντας τελικά να τον εξουδετερώσει την περασένη Τετάρτη. Οι στρατιώτες ανακάλυψαν το σώμα του κατά τη διάρκεια έρευνας στα ερείπια μετά από αεροπορική επιδρομή στην περιοχή Tel al-Sultan.

Ο Σινουάρ είχε εκτιμώμενη περιουσία τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων και βρέθηκε νεκρός, έχοντας στην κατοχή του 10.000 δολάρια σε μετρητά και μια ταυτότητα εκπαιδευτή από την Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες της Παλαιστίνης (UNRWA) μετά τον θάνατό του.

Πολλές ειρωνικές απαντήσεις πλημμύρισαν την ανάρτηση του Adraee, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post. «Δεν ήξερα ότι οι άνθρωποι σε ανοικτές φυλακές χρησιμοποιούν τσάντες Birkin» έγραψε κάποιος. «Η τσάντα Birkin της συζύγου του Σινουάρ ήταν ΤΟΣΟ ξεπερασμένη. Κυριολεκτικά έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε κάποιος άλλος.

Μετά τον θάνατο του Σινουάρ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε ότι το θάνατό του θα σηματοδοτήσει μια καμπή στον πολυχρονο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Χαμάς υποστήριξαν ότι ο θάνατός του θα κάνει την ομάδα πιο ισχυρή.