Μια μητέρα ενός εφήβου 15 ετών μοιράζεται τη δική της ιστορία με αφορμή τη σειρά «Adolescence» του Netflix. Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με την Daily Mail, όταν ο γιος της ήταν μόλις 11 ετών και τα τελευταία τέσσερα χρόνια κάνει έναν αγώνα για να του αλλάξει στερεότυπα και πεποιθήσεις τις οποίες υποστηρίζει.

Η Ρέιτσελ Πάρκερ παρατήρησε ότι ο γιος της, Σπένσερ, επαναλάμβανε φράσεις μισογυνισμού που είχε ακούσει από influencers στο διαδίκτυο. Όταν ο έφηβος ανέφερε στη Ρέιτσελ εκφράσεις όπως «οι γυναίκες είναι χρυσοθήρες», αυτή αμέσως αντέδρασε και τον ρώτησε από πού το άκουσε. Ο Σπένσερ εξήγησε ότι το είχε ακούσει σε βίντεο του αμφιλεγόμενου infuencer, Άντριου Τέιτ, ο οποίος είχε βγει στη ροή του στο Youtube.

Οι απόψεις για τις γυναίκες και το «κόκκινο χάπι»

Η 33χρονη μητέρα δήλωσε ότι χρειάστηκε να επέμβει σε συζητήσεις ακόμα και πριν από έναν χρόνο για θέματα όπως το ότι οι γυναίκες «δεν σέβονται το σώμα τους» και ότι κατηγορούν τους άντρες για «όλα». Η Ρέιτσελ ένιωσε μεγάλη απογοήτευση που ο γιος της «γύριζε την πλάτη του» στις γυναίκες, ιδιαίτερα δεδομένου ότι είχε μεγαλώσει χωρίς πατρική φιγούρα.

Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες, η γυναίκα άκουσε τον Σπένσερ να μαλώνει έναν φίλο του για το γεγονός ότι αναφερόταν στη μητέρα του με αγενή τρόπο και δήλωσε περήφανη για τον άντρα στον οποίο εξελίσσεται.

Με αφορμή την επιτυχημένη σειρά του Netflix, «Adolescence», η Ρέιτσελ προειδοποιεί τους γονείς για τα σημάδια του «κόκκινο χαπιού» και δίνει συμβουλές για το πώς να αμφισβητούν ανησυχητικές απόψεις. Ο όρος «κόκκινο χάπι» αναφέρεται σε μια σκηνή από την ταινία «The Matrix» του 1999, όπου ο πρωταγωνιστής καλείται να πάρει το κόκκινο χάπι, για να κατανοήσει την πραγματικότητα, ή να πάρει το μπλε, για να συνεχίσει να βρίσκεται στο Matrix. Μάλιστα το κόκκινο χάπι χρησιμοποιείται από τους έφηβους και σε μορφή emoji μαζί με άλλα «σκοτεινά μυστικά» πίσω από τα εικονίδια που μόνο οι έφηβοι ξέρουν να διαβάζουν. Στη σειρά «Adolescence» του Netflix, το «κόκκινο χάπι» εξηγείται ως μια «αφύπνιση» στην «αλήθεια» για τα ζητήματα φύλου.

Το YouTube ανακοίνωσε, εντωμεταξύ, το 2022 ότι είχε διακόψει τα κανάλια που σχετίζονται με τον αυτοαποκαλούμενο μισογύνη, Άντριου Τέιτ, και αφαιρεί περιεχόμενο που προωθεί τη ρητορική μίσους.

Η μητέρα από το Νότινγχαμσαϊρ πρόσθεσε επίσης για τον γιο της: «Παρακολουθούσε κανονικά βίντεο με παιχνίδια, αλλά ξαφνικά άρχισε να βγαίνει αυτό το περιεχόμενο. Για κάθε βίντεο που παρακολουθούσε, εμφανίζονταν και άλλα. Μιλούσαμε για άλλα θέματα που προέκυπταν από αυτά τα βίντεο, όπως ότι οι γυναίκες δεν σέβονται τον εαυτό τους και ότι είναι στο OnlyFans. Στην ηλικία του δεν ήξερε καν τι είναι το OnlyFans, αλλά είχε αρχίσει να ακολουθεί αυτή την αρνητική στάση. Ήταν σαν να απαρνιόταν την πραγματικότητά του και το πώς τον είχα μεγαλώσει. Έχω μεγαλώσει τον Σπένσερ να είναι ευαισθητοποιημένος σε φεμινιστικά θέματα και στην κοινωνία όπου ζει. Από τη στιγμή που έφυγε ο πατέρας του, τον μεγάλωσα μόνη μου με την οικογένειά μου. Ξαφνικά, όμως, γύρισε την πλάτη του σε εμάς και άρχισε να υιοθετεί αυτές τις πεποιθήσεις».

Η Ρέιτσελ ανέφερε ότι το πιο δύσκολο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό, πράγμα που έκανε ήταν να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει τις μισογυνικές πεποιθήσεις του γιου της. Η Ρέιτσελ παρακολούθησε τα πρώτα δύο επεισόδια του «Adolescence» με τον Σπένσερ και σκοπεύουν να συνεχίσουν τη σειρά αναφέροντας: «Δεν αφήνει εύκολα το κινητό του, αλλά το άφησε για να παρακολουθήσει τη σειρά και ήταν πολύ συγκεντρωμένος».

Πλέον, ο Σπένσερ βλέπει τον Άντριου Τέιτ ως καρικατούρα και δηλώνει ότι τον θεωρεί αστείο. Παράλληλα έχει απορρίψει τις απόψεις αυτών των ανδρών που παρακολουθούσε. Ο 15χρονος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Παρακολουθώντας το “Adolescence”, είχε ενδιαφέρον να δω πώς εξελίσσεται ένα παιδί, όταν εκτίθεται σε αυτό το περιεχόμενο στο διαδίκτυο και αντιμετωπίζει τις κοινωνικές προσδοκίες για τις σχέσεις με τα κορίτσια. Τώρα βρίσκω αυτά τα βίντεο γελοία, είναι τόσο ντροπιαστικά να βλέπεις αυτούς τους ανθρώπους να έχουν αυτές τις απόψεις και να τις εκφράζουν με τόσο θράσος».

Όσον αφορά τις πεποιθήσεις του Άντριου Τέιτ για τις γυναίκες, το Youtube έχει ξεκαθαρίσει ότι οποιοδήποτε βίντεο τις προβάλλει μέσω άλλων καναλιών, θεωρείται αυτόματα ότι παραβιάζει τους όρους της πλατφόρμας.