Στον κατώτατο μισθό, στο ενδεχόμενο αυξήσεις στους ένστολους αλλά και στις συντάξεις αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης το πρωί της Δευτέρας 31/3 ο υφυπουργός Εργασίας, Κώστας Καραγκούνης. «Γίνεται προσπάθεια στήριξης όλη της κοινωνίας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή NewsRoom ο Κώστας Καραγκούνης είπε: «Έχουμε την 5η κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού. Πηγαίνει στα 880 ευρώ. Η συνολική αύξηση από το 2019 ανέρχεται σε 230 ευρώ. Αναφέρομαι στους αριθμούς γιατί έχει να κάνει και με την σωρευτική αύξηση του πληθωρισμού. Δηλαδή έχουμε υπερδιπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού, που συμπαρασύρει και το μέσο μισθό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Νομίζω ότι πρώτα από όλα αφορά 1,6 εκατομμύρια ωφελούμενους. Συμπαρασύρει όσους λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας, γονικής άδειας, ανεργίας, γάμου, ωφελεί τους δημοσίους υπαλλήλους γιατί θα λάβουν μία αύξηση περίπου 30 ευρώ στην ήδη νομοθετημένη αύξηση 70 ευρώ ήδη από το 2024. Με λίγα λόγια, αυξάνεται περίπου 700 ευρώ ετησίως και το καθαρό όφελος είναι περίπου 473 ευρώ».

Εστιάζοντας στο ενδεχόμενο αυξήσεων και στα σώματα ασφαλείας, σημείωσε πως η κυβέρνηση κάθε φορά εξαντλεί κάθε περιθώριο δημοσιονομικό ώστε να βοηθήσει όσο δυνατόν περισσότερες κοινωνικές ομάδες. «Και δεν αφορά μόνο τους ένστολους ή τα σώματα ασφαλείας, αφορά όλη την κοινωνία. Η προσπάθειά μας είναι να στηρίξουμε όλη την κοινωνία. Αυτό το οποίο έχει πει και ο υπουργός των Οικονομικών, ότι θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο που επιτρέπει ο προϋπολογισμός. Θα γίνουν ανακοινώσεις στη ΔΕΘ. Ορίζοντας είναι η ΔΕΘ. Οι αυξήσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις θα εκκινήσουν από 1/10/2025».

«Θα αξιολογήσει ο πρωθυπουργός, θα αξιολογήσει το οικονομικό επιτελείο χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε ανισορροπία στα δημοσιονομικά, το πώς θα στηριχθούν και οι ένστολοι, αυτό βεβαίως θα το ανακοινώσει αυτό, σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός ο ίδιος στη ΔΕΘ και ο υπουργός των Οικονομικών. Για οποιαδήποτε παρέμβαση» πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.

«Για να μπορούν να δοθούν οι όποιες αυξήσεις, θα πρέπει να υπάρχει ανάλογος δημοσιονομικός χώρος» είπε για τους συνταξιούχους

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο 13ης σύνταξης ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι οι συνταξιούχοι έχουν σωρευτική αύξηση των αποδοχών τους 11% τα τελευταία χρόνια. «Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι παγιωμένο. Κάθε χρόνο θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Είναι κάτι για το οποίο η κυβέρνηση έχει ήδη μεριμνήσει. Όπως επίσης είναι σημαντικό ότι από το 2023 έως σήμερα έχουν χορηγηθεί αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που αυτό ισοδυναμεί αν το κάναμε αναλογικά με 1,3 μισθούς. Αν το βλέπαμε στην ευρύτητα του, στη γενικότητά του, ήδη έχει δοθεί ένας 13ος μισθός και ήδη, όπως γνωρίζετε, υπάρχουν οι προβλεπόμενες αυξήσεις και τα επόμενα χρόνια» εξήγησε.

«Για να μπορούν να δοθούν οι όποιες αυξήσεις, τις οποίες αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών, θα πρέπει να υπάρχει ανάλογος δημοσιονομικός χώρος. Το σημαντικό είναι ότι ο προϋπολογισμός και παράγει και αυξάνεται το απόθεμα. Από τη στιγμή που το απόθεμα αυξάνεται δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει τα δεδομένα και ισόρροπα προφανώς προς όλη την κοινωνία να δει πως μπορεί να στηριχθεί. Θα τα δούμε στη συνέχεια και για τους ένστολους αν υπάρξει τέτοια δυνατότητα. Θα τα πει ο πρωθυπουργός μέχρι τη ΔΕΘ» διευκρίνισε ο Κώστας Καραγκούνης.

Κάνοντας ειδική αναφορά στο νέο επίδομα ανεργίας, που ξεκίνησε από την Παρασκευή, ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι είμαστε σε πιλοτική φάση. «Αφορά 15.000 όπως το είχαμε ήδη πει. Ήδη ξεκίνησε από 28 Μαρτίου με έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο ο οποίος επιλέγει 15.000 δικαιούχους, είναι πιο δίκαιο, είναι πιο ανταποδοτικό, είναι πιο συμβατό με τις νέες προκλήσεις της εργασίας. Υπάρχει ένα σταθερό μέρος στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας κι από κει και πέρα υπάρχει ένα μεταβλητό και πρόσθετες παροχές και προσαυξήσεις. Μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1.297 ευρώ ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Είναι επαυξημένο το πρώτο διάστημα και μετά βαίνει συνεχώς μειούμενο με τη λογική να υπάρξει ένα υγιές κίνητρο ώστε όσοι το λαμβάνουν να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας πιο γρήγορα» είπε.

Σχολιάζοντας την 3η Δράση «Rebrain Greece» στο Λονδίνο ο κ. Καραγκούνης τόνισε ότι 26 εταιρείες κολοσσοί, τα διαμάντια της ελληνικής επιχειρηματικότητας, ήταν εκεί με πολυπληθή εκπροσώπηση και έκαναν επιτόπου συνεντεύξεις με όσους είχαν συμμετάσχει στην πλατφόρμα ώστε να κλείσουν συμφωνία και να επιστρέψουν πίσω. «Γεφυρώνουμε τις εταιρείες αυτές με τους εργαζόμενους στο εξωτερικό, ώστε να μπορέσουν να έχουν άμεση επαφή μέσω των συνεντεύξεων που έγιναν ήδη, ώστε να επιστρέψουν αυτοί οι εργαζόμενοι με πολύ υψηλές δεξιότητες, με τεράστια τεχνογνωσία. Το έχει ανάγκη η χώρα αυτή τη στιγμή. Έχουμε πάρει την επενδυτική βαθμίδα, προσδοκούμε να έρθουν κι άλλες εταιρείες ακριβώς γιατί πήραμε την επενδυτική βαθμίδα. Οπότε, ξέρετε, κι αυτές οι εταιρείες χρειάζονται πολύ εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο το έχουμε ανάγκη, θέλουμε να γυρίσει πίσω στη χώρα. Έχουν γυρίσει πάνω από 350.000 από τους 600.000 που έφυγαν το μετά τα χρόνια της κρίσης. Θέλουμε αυτή η προσπάθεια να συνεχιστεί και γι αυτό παίρνουμε αυτές τις πρωτοβουλίες» σημείωσε.

Όσον αφορά τις ημερίδες ενημέρωσης στα σχολεία για τον επαγγελματικό προσανατολισμό ο κ. Καραγκούνης έκανε λόγο για μια προσπάθεια ενημέρωσης στα σχολεία, σε μαθητές του Λυκείου, όλων των τάξεων. «Είναι μια ενημέρωση των μαθητών για το τι συμβαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, ποιες είναι οι τάσεις, ποια είναι τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση, ποια έχουν μεγάλη απορροφητικότητα, ποια είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος, ποιος είναι ο δυναμισμός αυτών των επαγγελμάτων. Το μέλλον της εργασίας, να το πούμε πολύ απλά» υπογράμμισε.

«Αυτά τα παιδιά διαθέτουν ένα χαρτοφυλάκιο δεξιοτήτων που οδηγεί στην επαγγελματική προοπτική. Οπότε εμείς με τους μηχανισμούς που διαθέτουμε, όπως είναι ο μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών εργασίας, οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί, οι ειδικές μελέτες που έχουν γίνει από φορείς, πληροφορούμε τους νέους τους λέμε για τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να έχουν γνώση για τους αναδυόμενους κλάδους στον χώρο εργασίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Με λίγα λόγια, με ένα πλαίσιο στοχευμένων ενημερώσεων, δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν την απαραίτητη αυτή πληροφόρηση που χρειάζονται προκειμένου να επιλέξουν την επιστημονική ή την επαγγελματική κατεύθυνση που τους ενδιαφέρει. Αλλά το σημαντικό είναι να έχουν αυτή την πληροφόρηση, να έχουν αυτά τα δεδομένα και να κάνουν την όποια επιλογή τους μετέπειτα» επεσήμανε κλείνοντας.