Η Ερυθρά Ημισέληνος Παλαιστίνης (PRCS), που είναι ο επίσημος ανθρωπιστικός και ιατρικός οργανισμός της περιοχής, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εντοπίστηκαν 15 σοροί στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μία εβδομάδα αφότου το πλήρωμα των διασωστών της δέχτηκε σφοδρά πυρά από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οκτώ από τα θύματα ήταν μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου, έξι ανήκαν στην Πολιτική Άμυνα και ένα στην υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Ένας ακόμη διασώστης της PRCS παραμένει αγνοούμενος.
Όπως υποστηρίζει η οργάνωση, τα μέλη της «στοχοποιήθηκαν από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις ενώ εκτελούσαν τα ανθρωπιστικά τους καθήκοντα, κατευθυνόμενοι προς την περιοχή Χασασίν της Ράφα για να παράσχουν πρώτες βοήθειες σε τραυματίες από ισραηλινό βομβαρδισμό», σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το AlJazeera.
«Η στοχευμένη επίθεση κατά των διασωστών της Ερυθράς Ημισελήνου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παρά μόνο ως έγκλημα πολέμου, το οποίο τιμωρείται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο – ένα δίκαιο που η κατοχή παραβιάζει συνεχώς μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Η PRCS επεσήμανε ότι η ανάσυρση των σορών ήταν εξαιρετικά δύσκολη, καθώς είχαν θαφτεί στην άμμο, με κάποιες από αυτές να έχουν ήδη αρχίσει να αποσυντίθενται.
Ο πρόεδρος της PRCS, Γιούνις Αλ-Χατίμπ, καταδίκασε το Ισραήλ για την επίθεση στους διασώστες, λέγοντας: «Αυτές οι ψυχές δεν είναι απλοί αριθμοί. Αν αυτό συνέβαινε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, όλη η ανθρωπότητα θα είχε κινητοποιηθεί για να αποκαλυφθεί αυτό το έγκλημα πολέμου».
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στο AFP ότι είχε ανοίξει πυρ σε ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, τα οποία χαρακτήρισε ως «ύποπτα», σε σημείο όπου διεξήγαγε επιχειρήσεις.
Από την πλευρά του, ο Μπάσεμ Νάιμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, κατήγγειλε την επίθεση στο ασθενοφόρο λέγοντας πως «η στοχευμένη δολοφονία διασωστών – οι οποίοι προστατεύονται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου – αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης και έγκλημα πολέμου».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, Τομ Φλέτσερ, τόνισε πως από τότε που το Ισραήλ έσπασε την εκεχειρία στις 18 Μαρτίου, τα αεροπορικά του πλήγματα πλήττουν «πυκνοκατοικημένες περιοχές», με «ασθενείς να σκοτώνονται στα κρεβάτια τους, ασθενοφόρα να δέχονται πυρά και διασώστες να εκτελούνται».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, από την επανέναρξη των επιθέσεων του Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 921 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από τις 7 Οκτωβρίου 2023 σε πάνω από 50.000 νεκρούς.
Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.139 άνθρωποι και περίπου 250 απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα.