Δεν είναι το περιεχόμενο των πρόσφατων διαρροών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τα πολεμικά σχέδια του Ισραήλ που είναι τόσο επιζήμιο, αλλά το γεγονός ότι συνέβη μια τέτοια διαρροή που προκαλεί ανησυχίες στο Ισραήλ.

Τα δύο έγγραφα των ΗΠΑ, με σήμανση «απόρρητο», που προσφέρουν πληροφορίες για μια πιθανή ισραηλινή επίθεση στο Ιράν, δημοσιεύθηκαν σε μια φιλοϊρανική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το Σαββατοκύριακο, οδηγώντας την Ουάσιγκτον να ζητήσει συγγνώμη από το Ισραήλ.

Οι διαρροές ήρθαν εν μέσω των προετοιμασιών για τα αναμενόμενα ισραηλινά αντίποινα εναντίον του Ιράν, καθώς η σκληρή εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ μπαίνει στην τελική ευθεία.

«Οι διαρροές δεν συμβαίνουν τυχαία», δήλωσε πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών στο CNN. «Κάποιος παραβίασε τον νόμο των ΗΠΑ αποκαλύπτοντας αυτά τα μυστικά».

«Το ερώτημα είναι, ποιος το έκανε;», συμπλήρωσε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο CNN ότι υπάρχει σε εξέλιξη έρευνα για να προσδιοριστεί ποιος είχε πρόσβαση στα έγγραφα.

Δεν έχουν γίνει ακόμη δημόσια γνωστά τα ευρήματα, αλλά ισραηλινές πηγές δήλωσαν στο CNN ότι πιστεύουν πως μια «μικρή διαρροή» είναι απίθανο να είναι έργο κάποιου Ιρανού κατασκόπου που έχει διεισδύσει στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Τα δύο απόρρητα έγγραφα, που περιγράφουν δορυφορικές εικόνες από πρόσφατη στρατιωτική άσκηση του Ισραήλ και μετακινήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού, απλά δεν φαίνονται αρκετά σημαντικά για να ρισκάρει την αποκάλυψη μιας τέτοιας σημαντικής ιρανικής πηγής, δήλωσαν.

Είναι πιθανό η διαρροή να έγινε από δυσαρεστημένο αμερικανό αξιωματούχο ή στρατιωτικό υπάλληλο, όπως συνέβη με διαρροές νωρίτερα φέτος και το 2022.

Ωστόσο, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης υπονοούν πιο συνωμοτικές υποψίες σχετικά με τις τελευταίες διαρροές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να ήταν σκόπιμη διαρροή από την Ουάσιγκτον, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκρατήσει τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αυτή είναι μια θεωρία την οποία οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι διστάζουν να συζητήσουν, ακόμη και σε ανεπίσημες συνομιλίες.

Ο πρώην υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε στο CNN ότι η σκληρή προεδρική εκστρατεία στις ΗΠΑ, θα μπορούσε να εξηγήσει το κίνητρο πίσω από τη διαρροή των πληροφοριών.

«Αυτή η διαρροή επιβαρύνει τη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ και δίνει την εντύπωση ότι η παρούσα κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν μπορεί να διαφυλάξει τα δικά της μυστικά», είπε ο πρώην αξιωματούχος. «Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιος επωφελείται από αυτό».

Αυτό είναι το έγγραφο

Ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων παρουσίασε την άκρως απόρρητη έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, για τις προετοιμασίες του Ισραήλ επί του πεδίου για το κτύπημα αντιποίνων κατά του Ιράν.