Το «παρών» δίνει και φέτος, για 4η χρονιά, το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων στις 18 Μαΐου.

Η μεγάλη βραδιά είναι το Σάββατο από τις 6 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα όταν το Μέγαρο Διομήδη, (έδρα του Αρχείου) θα ανοίξει τις πόρτες του για να δεχθεί μικρούς και μεγάλους.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα θεραπευτικά προγράμματα ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) Mosaic και Εν Δράσει, επτά νέους καλλιτέχνες και τέσσερις κοινότητες μεταναστών και περιλαμβάνουν επτά εκθέσεις (3 του ΙΑΕΤΕ και 4 φιλοξενούμενες), τέσσερις προβολές βίντεο, τρεις εικαστικές παρεμβάσεις, ξεναγήσεις στους εκθεσιακούς χώρους του Αρχείου, θέατρο, καλλιτεχνικά εργαστήρια, συζήτηση, μουσική, χορό και τραγούδι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι εκθέσεις φωτογραφίας, τόσο αυτή του ΙΑΕΤΕ από την ζωή των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας πριν αρκετές δεκαετίες, όσο και αυτές του ΚΕΘΕΑ Mosaic από μετανάστες για τη ζωή «πολλών πατρίδων στην ίδια πόλη».

Παραστάσεις, από το κουκλοθέατρο «Ο τρελός του Βασιλιά» περιμένουν τα παιδιά ενώ μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να εκφράσουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες και να πειραματιστούν σε κατασκευές χαρτιού και μαρμαρογραφίας με χαρτοπολτό και χρώματα από το Εργαστήρι Συντήρησης του ΙΑΕΤΕ.

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν με χορούς και τραγούδια και πολιτιστικοί σύλλογοι μεταναστών από το Μπαγκλαντές, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Ρουμανία.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.