Το πλεονέκτημα της πατάτας σε σχέση με τα υπόλοιπα λαχανικά είναι ότι συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των αμυλωδών τροφίμων με αυτά των λαχανικών. Η θρεπτική αξία της είναι σημαντική, αλλά επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο παρασκευής της, καθώς και από τις συνθήκες και τη διάρκεια συντήρησής της. Η πατάτα αποτελείται από 80% νερό, 18% άμυλο, 1-2% πρωτεΐνες και 1% βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η συγκεκριμένη συνταγή μπορεί να λειτουργήσει ως το τέλειο συνοδευτικό και είναι πολύ πρακτική για τους νηστεύοντες ή τους vegan φίλους.
Υλικά (4 μερίδες)
- 500 γρ. baby πατάτες κομμένες στη μέση
- 1 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- χυμό και ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- 1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1 κ.γ. δεντρολίβανο
- 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε νερό και αφού πάρει μία βράση, βράζουμε για 15’ λεπτά τις πατάτες. Αποσύρουμε από τη φωτιά και στραγγίζουμε τις πατάτες.
- Βήμα 2: Σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Βήμα 3: Ρίχνουμε στο μπολ και τις πατάτες και ανακατεύουμε φροντίζοντας να πάει παντού το μείγμα. Τις αφήνουμε να μαριναριστούν για 20-25’.
- Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180οC, στον αέρα, για 30-35’. Ενδιάμεσα στο ψήσιμο, τις ανακατεύουμε 2-3 φορές.
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
- Ενέργεια: 230 kcal
- Υδατάνθρακες: 25,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 3,9 γρ.
- Λιπαρά: 7,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.
* Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI