Μπορεί να πιστεύετε ότι τρέφεστε σωστά, παίρνετε πολυβιταμίνες και γενικά προσέχετε, αλλά το σώμα σας να σας λέει άλλα. Η έλλειψη βιταμινών είναι ένα συχνό φαινόμενο. Το θέμα είναι να αναγνωρίζετε τα σημάδια. Ο οργανισμός σας στέλνει τα μηνύματα. Εσείς απλώς πρέπει να τα λάβετε.
Οι ελλείψεις βιταμινών χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: πρωτογενείς και δευτερογενείς.
Μια πρωτογενής έλλειψη σημαίνει ότι χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα τροφών που περιέχουν τη συγκεκριμένη βιταμίνη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να τροποποιήσετε τη διατροφή σας ή να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα, ειδικά αν έχετε διατροφικούς περιορισμούς, όπως αλλεργίες.
Δευτερογενείς ελλείψεις εμφανίζονται όταν ο οργανισμός δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενες καταστάσεις όπως η κοιλιοκάκη ή η κυστική ίνωση. Επίσης, με την ηλικία μειώνεται η ικανότητα απορρόφησης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλές ελλείψεις, όπως στην περίπτωση του ασβεστίου και της βιταμίνης D. Οι ηλικιωμένοι που δεν παράγουν πλέον αρκετή βιταμίνη D είναι πιθανό να εμφανίσουν και έλλειψη ασβεστίου, καθώς η D είναι απαραίτητη για την απορρόφησή του.
Ακολουθούν οκτώ ενδείξεις, σύμφωνα με ειδικούς στο CNET, που δείχνουν ότι κάτι λείπει από τη διατροφή σας και ίσως ήρθε η ώρα για αλλαγές.
1. Μόνιμη κόπωση
Αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι, ακόμα και μετά από αρκετό ύπνο; Η επίμονη κόπωση είναι από τα πιο κοινά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τη διατροφή σας. Πιθανές ελλείψεις:
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη B3
- Σίδηρος
- Φυλλικό οξύ
- Βιταμίνη B12
2. Μυϊκή αδυναμία ή πόνοι
Οι κράμπες, η μυϊκή αδυναμία και οι πόνοι στις αρθρώσεις δεν είναι πάντα από την άσκηση ή την κούραση. Συχνά φανερώνουν έλλειψη:
- Βιταμινών του συμπλέγματος Β
- Βιταμίνης D
- Βιταμίνης Ε
- Μαγνησίου
3. Έντονη τριχόπτωση
Αν παρατηρείτε αραίωση μαλλιών ή τα μαλλιά σας δείχνουν άτονα, μπορεί να φταίει η έλλειψη σε:
- Βιταμίνη B2
- Βιοτίνη
- Φυλλικό οξύ
- Ψευδάργυρος
Αν δεν υπάρχει διατροφική έλλειψη, οι βιταμίνες δεν θα κάνουν θαύματα.
4. Ξηροδερμία ή πιτυρίδα
Το δέρμα σας είναι ξηρό, ακόμα και με ενυδατική; Ίσως χρειάζεστε περισσότερη ποσότητα από:
- Βιταμίνη A
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη E
- Βιταμίνες B
- Σίδηρο
- Κολλαγόνο
- Βιταμίνη D
- Ω-3 λιπαρά οξέα
5. Πληγές που αργούν να επουλωθούν
Αν πληγές και εκδορές αργούν να κλείσουν ή αν αρρωσταίνετε συχνά, το ανοσοποιητικό σας ίσως χρειάζεται υποστήριξη από:
- Βιταμίνη A
- Βιταμίνη C
- Βιταμίνη E
- Βιταμίνη K
- Ψευδάργυρο
6. Αλλαγές στη διάθεση
Ακόμη και η κακή διάθεση, το άγχος και η ήπια κατάθλιψη μπορεί να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών. Ειδικότερα σε βιταμίνη D και σε βιταμίνη B6, η οποία σχετίζεται με τη ρύθμιση της διάθεσης και μπορεί να βοηθήσει με το άγχος και τα συμπτώματα κατάθλιψης.
7. Προβλήματα στην όραση
Η νυχτερινή τύφλωση ή η δυσκολία σε χαμηλό φωτισμό είναι σημάδια έλλειψης βιταμίνης A, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία του αμφιβληστροειδούς. Ελλείψεις βιταμίνης E μπορεί επίσης να επηρεάσουν την όραση μακροπρόθεσμα.
8. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
Αν νιώθετε μουδιάσματα ή «μυρμήγκιασμα» στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, πιθανόν να έχετε έλλειψη:
- Βιταμίνης B12
- Βιταμίνης B6
- Ασβεστίου
- Μαγνησίου
- Χαλκού
- Χρωμίου
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτά τα συμπτώματα σχετίζονται με τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και δεν πρέπει να αγνοούνται.
Μιλήστε με τον γιατρό σας
Οι ελλείψεις βιταμινών είναι πιο συχνές απ’ όσο νομίζετε και τα σημάδια τους συχνά περνούν απαρατήρητα. Αν αναγνωρίζετε κάποιο από τα παραπάνω στο σώμα σας, ίσως ήρθε η ώρα να δείτε πιο προσεκτικά τη διατροφή σας ή να κάνετε εξετάσεις.
Η καλύτερη προσέγγιση είναι η πρόληψη μέσα από αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Τα συμπληρώματα είναι επίσης χρήσιμα, αλλά όχι πανάκεια. Αν έχετε συμπτώματα που διαρκούν και δεν εξηγούνται, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Με τις κατάλληλες εξετάσεις θα εντοπίσει τις ελλείψεις και θα σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.