Νέο μέτωπο ανοίγει στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑΚίνας με την Temu στο επίκεντρο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εντείνουν τους δασμούς στις αποστολές προϊόντων από κινεζικές πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου, αλλάζοντας τα δεδομένα για εκατομμύρια αμερικανούς καταναλωτές και εκατοντάδες χιλιάδες αποστολές καθημερινά.

Με τις νέες ρυθμίσεις που τίθενται σε ισχύ από τις 2 Μαΐου 2025, οι αποστολές κινεζικών προϊόντων προς τις ΗΠΑ, οι οποίες έως τώρα εξαιρούνταν από δασμούς όταν η αξία τους δεν ξεπερνούσε τα 800 δολάρια, θα υπόκεινται πλέον σε επιβαρύνσεις που ξεκινούν από 75 δολάρια ανά αποστολή, και μάλιστα αυξάνονται στα 150 δολάρια από 1η Ιουνίου. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ακόμα και προϊόντα μικρής αξίας –όπως ρούχα, αξεσουάρ, είδη οικιακής χρήσης και ηλεκτρονικά– που αγοράζονται από πλατφόρμες όπως η Temu και η Shein, θα γίνονται σημαντικά ακριβότερα.

Φυσικά, οι αμερικανοί καταναλωτές αντιδρούν έντονα στη νέα κατάσταση, με αρκετούς να την αντιμετωπίζουν με χιούμορ.

Το τέλος των πάμφθηνων παραδόσεων

Η Temu –που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό PDD Holdings και γνωρίζει τεράστια απήχηση στις ΗΠΑ– έχει βασίσει την επιτυχία της στο μοντέλο άμεσης αποστολής από την Κίνα χωρίς τελωνειακές επιβαρύνσεις, χάρη στο λεγόμενο «de minimis» καθεστώς. Αυτό επέτρεπε σε δέματα χαμηλής αξίας να παραδίδονται γρήγορα, φθηνά και χωρίς επιπλέον φόρους ή χρεώσεις.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταργήσει σταδιακά το «παραθυράκι» αυτό, εντάσσεται στη στρατηγική ανάσχεσης του κινεζικού εμπορικού επεκτατισμού και ταυτόχρονα προστασίας της εγχώριας βιομηχανίας. Όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου:

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να κατακλύζεται η αμερικανική αγορά από προϊόντα που φτάνουν χωρίς ελέγχους και χωρίς φορολόγηση.»

Αντιδράσεις και σχέδια προσαρμογής

Η Temu, από την πλευρά της, δεν μένει αδρανής. Σύμφωνα με διεθνή μέσα όπως το Bloomberg και το Reuters, εξετάζει ήδη στρατηγικές προσαρμογής που περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία τοπικών αποθηκών εντός ΗΠΑ.
  • Τη συνεργασία με Αμερικανούς προμηθευτές για μερική παραγωγή ή τελική συναρμολόγηση εγχώρια.
  • Την αναδιάρθρωση της πολιτικής αποστολών, ώστε να ενσωματώνονται οι δασμοί στο τελικό κόστος των προϊόντων – έστω και με αύξηση τιμών.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται να δούμε μετοίκηση μέρους της παραγωγής από την Κίνα σε τρίτες χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία ή το Μεξικό, όπου οι εμπορικές σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι λιγότερο τεταμένες.

Χαμένοι -ποιοι άλλοι;- οι καταναλωτές

Οι άμεσοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές, κυρίως νέοι χρήστες και άτομα χαμηλότερου εισοδήματος, που στράφηκαν στις Temu και Shein για value-for-money αγορές. Ταυτόχρονα, επηρεάζονται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ που εισήγαγαν προϊόντα μέσω αυτών των πλατφορμών για μεταπώληση.

Η αλλαγή αυτή θα μπορούσε, σύμφωνα με αναλυτές, να προκαλέσει ανακατατάξεις στο τοπίο του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η Temu να περιορίσει τη δραστηριότητά της ή να προχωρήσει σε επενδύσεις σε τοπικό επίπεδο, ώστε να διατηρήσει το μερίδιό της.

Με την Κίνα να παρακολουθεί στενά και να αναμένεται να απαντήσει με αντίμετρα ή προσφυγές στον ΠΟΕ, ο εμπορικός «πόλεμος των πλατφορμών» μόλις ξεκίνησε. Η Temu καλείται πλέον να αποδείξει αν μπορεί να επιβιώσει – και να καινοτομήσει – σε ένα περιβάλλον όπου το «πάμφθηνο» δεν είναι πλέον αυτονόητο.