Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εμφάνιση ενός τουρκικού φοιτητικού συλλόγου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, του οποίου το λογότυπο παρουσιάζει την Κύπρο ενταγμένη στην Τουρκία, δημιουργώντας κύμα διαμαρτυριών από τον ελληνικό και τον κυπριακό φοιτητικό σύλλογο.
Το επίμαχο έμβλημα, που φιλοξενείται στους επίσημους λογαριασμούς του συλλόγου στο Instagram και το LinkedIn, αποτυπώνει την Κυπριακή Δημοκρατία με τα χρώματα της τουρκικής σημαίας. Το ίδιο το όνομα του συλλόγου έχει χαρακτηριστεί επίσης προκλητικό από τις φοιτητικές κοινότητες Ελλάδας και Κύπρου.
«Ο ελληνικός και κυπριακός σύλλογος έχει εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την ενσωμάτωση του όρου “northern Cypriot”, μιλάμε για βόρεια Κύπρο που δεν υπάρχει, στην επωνυμία του συλλόγου», δήλωσε ο Δημήτρης Αχιλαδέλλης από τα Greek Media UK.
Σε παρόμοιο τόνο, ο Ζαχαρίας Πουτζιούρης, αντιπρόεδρος των Ελληνοκυπριακών φοιτητικών συλλόγων Μάντσεστερ, υπογράμμισε: «Δηλαδή τουρκικό και βόρειο κυπριακό society, το οποίο για εμάς είναι ένα αμφιλεγόμενο, προσβλητικό και όπως φαίνεται και όπως συμφωνεί και η διεθνής κοινότητα παράνομο, παράλληλα έχουν υιοθετήσει ένα λογότυπο που δεν έχουμε ξαναδεί στο διαδίκτυο. Δεν είναι απλά η σημαία του ψευδοκράτους ή κάποιο άλλο απαγορευμένο σύμβολο, είναι ένα custom made emblem, το οποίο δείχνει τον χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας ενταγμένο και στα χρώματα της Τουρκίας».
Ο κ. Αχιλαδέλλης συμπλήρωσε: «Είναι το logo επίσημα κατατεθημένο στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και είναι αυτό που χρησιμοποιούν σε έγγραφα έντυπα, εκδηλώσεις, social media, παντού αυτό, είναι ο χάρτης της Τουρκίας με την Κύπρο από κάτω. Εκτός από αυτό σε εκδηλώσεις άλλες ακόμα και σε ποδοσφαιρικούς αγώνες χρησιμοποιούν αυτό το logo και βέβαια τη σημαία του ψευδοκράτους».
Αίσθηση προκάλεσε και μία φωτογραφία από τον λογαριασμό του συλλόγου, στην οποία φοιτητές εμφανίζονται να σχηματίζουν το σήμα των «Γκρίζων Λύκων», γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για τον ιδεολογικό προσανατολισμό της ομάδας.
Διπλωματική κινητοποίηση για το ζήτημα
Η ένταση που έχει προκύψει έχει οδηγήσει σε ανταλλαγή επιστολών με τη Φοιτητική Ένωση του Πανεπιστημίου, ενώ το θέμα έχει φτάσει και σε αρμόδιους διπλωματικούς και κυβερνητικούς φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο.
«Θεωρούμε αυτές τις συμπεριφορές παράνομες, προκλητικές και πολύ απλά μεταφράζονται σε νομιμοποίηση της κατάστασης της διχοτόμησης της Κύπρου και του κυπριακού προβλήματος, ότι αυτό για εμάς σημαίνει προσφυγιά, σκοτωμοί, αγνοούμενοι και κατεχόμενη πατρίδα και απαιτούσαμε την άμεση αλλαγή του λογότυπου αυτού και της ονομασίας και σε κάτι που είναι αποδεκτό και στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Πουτζιούρης.
Η θέση του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ
Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικαλείται την αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και του αυτοπροσδιορισμού των φοιτητών.
«Το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ επικαλείται την ελευθερία του λόγου και του αυτοπροσδιορισμού των φοιτητών, δηλαδή μπορούν να λένε ότι θέλουν και μάλιστα στις εκλογές το ψηφίσανε και το logo και την ονομασία», σημείωσε ο κ. Αχιλαδέλλης.
Ο ελληνοκυπριακός φοιτητικός σύλλογος ωστόσο επιμένει ότι πίσω από τον συγκεκριμένο φοιτητικό όμιλο υποβόσκει οργανωμένη προσπάθεια προώθησης τουρκικών θέσεων.
«Ένα μέρος της προσπάθειας μας να επιλύσουμε το ζήτημα ήταν να συναντηθούμε με τον σύλλογο και αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχαν Τουρκοκύπριοι τουλάχιστον στο συμβούλιο και δεν υπάρχουν και πολλά μέλη και μας κάνει να το βλέπουμε ως μια μορφή προπαγάνδας από την τουρκική μεριά», πρόσθεσε ο κ. Πουτζιούρης.