Ανακρίθηκε χθες στην έδρα της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Ντάριους Βάλτσοβ, ως ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και αποδοχή δωροδοκίας. Μετά την ανάκριση μεταφέρθηκε στην αστυνομία του Βουκουρεστίου για 24ωρη κράτηση.

Η κράτηση του πρώην υπουργού κατέστη δυνατή, αφού προηγουμένως η Γερουσία ενέκρινε τη σχετική πρόταση της εισαγγελίας με 97 ψήφους υπέρ, 48 κατά και 5 άκυρες.

Η ρουμανική εισαγγελία υποστηρίζει ότι όταν ήταν δήμαρχος της Σλάτινα, ο Ντάριους Βάλτσοβ δωροδοκήθηκε με χρήματα, ράβδους χρυσού και έναν πίνακα του Γάλλου ιμπρεσιονιστή Ογκίστ Ρενουάρ.

Ο Ντάριους Βάλτσοβ στις 15 Μαρτίου παραιτήθηκε επειδή η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα εναντίον του για κατάχρηση εξουσίας από το 2010 έως το 2013, την περίοδο που ήταν δήμαρχος και ότι δωροδοκήθηκε με το χρηματικό ποσό των 2 εκ. ευρώ για να ευνοήσει συγκεκριμένες εταιρείες στην ανάθεση δημόσιων έργων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος συνέχισε τις παράνομες δραστηριότητες και όταν έγινε γερουσιαστής και υπουργός, αν και ο ίδιος αρνείται ότι δωροδοκήθηκε.