Υλικά
- 4 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/3 φλ. τσαγιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 κ. γλ. ενεργή ξηρή μαγιά
- 2 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1 1/4 φλ. τσαγιού ανάλατο βούτυρο, κρύο
- 1 φλ. τσαγιού γάλα, κρύο (μπορεί να χρειαστείτε λίγο περισσότερο ή λιγότερο)
- 1 αυγό χτυπημένο με 1 κ. γλ. νερό
Εκτέλεση
- Βάλτε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα με σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κόψτε το βούτυρο σε φέτες και ρίξτε το στο μείγμα αλευριού για να καλυφθεί.
- Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Τυλίξτε τη ζύμη σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη και παγώστε για 1 ώρα.
- Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε σχήμα μακρόστενου ορθογωνίου.
- Διπλώστε το στα τρία (σαν γράμμα), γυρίστε το κάθετα και επαναλάβετε 3 έως 5 φορές ακόμα ή μέχρι η ζύμη να έχει μεγάλες ραβδώσεις βουτύρου αλλά να είναι λεία και επίπεδη (αν σε κάποιο σημείο το βούτυρο αρχίσει να φαίνεται μαλακό, παγώστε το στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να σκληρύνει).
- Τυλίξτε σφιχτά και παγώστε για άλλη 1 ώρα, στη συνέχεια χωρίστε τη ζύμη στη μέση και ανοίξτε κάθε μερίδα σε σχήμα μακρόστενου ορθογωνίου.
- Κόψτε τη ζύμη σε μακριά, λεπτά τρίγωνα.
- Τυλίξτε τα τρίγωνα από το φαρδύ προς το λεπτό σημείο.
- Τοποθετήστε τα σε ένα ταψί με λαδόκολλα, καλύψτε τα χαλαρά με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τα να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος (1 έως 2 ώρες).
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αλείψτε απαλά τα κρουασάν με το αυγό.
- Ψήστε για 15 έως 20 λεπτά ή μέχρι τα κρουασάν να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να αφρατέψουν.