Το σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιείται στην σκιά της αύξησης των περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας. Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και κρίθηκε ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση του φαινομένου.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται στην εισαγωγική του τοποθέτηση (11.00) να αναφερθεί στις νέες πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η κυβέρνηση. Κυρίαρχη θέση στην ατζέντα του σημερινού υπουργικού θα έχει και το νέο Μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλάνο το οποίο θα παρουσιάσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο θα αποτυπώνονται οι στόχοι, τα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας.

Μητσοτάκης στο υπουργικό

Μέτρα που θα στοχεύουν στους γονείς

Όσον αφορά στα κρούσματα ανήλικης παραβατικότητας και τους προβληματισμούς που έχουν προκαλέσει τόσο στην κοινωνία όσο και στην κυβέρνηση οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης αναμένεται να παρουσιάσουν μέτρα έτσι ώστε να μπει φρένο στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν και την αυστηροποίηση του ποινικού πλαισίου και για τους γονείς. Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επιβολή μεγάλων προστίμων στους γονείς για συγκεκριμένα αδικήματα των παιδιών τους αλλά και αναμορφωτικά μέτρα για ανήλικους από 12 έως 15 ετών αλλά και πειθαρχικά μέτρα για όσους ανηλίκους καταγράφουν σκηνές βίας με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Επίσης, στο σημερινό υπουργικό αναμένεται να ανακοινωθεί η αύξηση κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων μέσα από τη συμβουλευτική γονέων από τους δήμους.

Πλάνο 4ετίας

Επί τάπητος στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και το μεσοπρόθεσμο, δηλαδή το 4ετές πλάνο που θα υλοποιηθεί με βάση τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Στο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται και τα μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2,4% του ΑΕΠ τα οποία ανοίγουν «παράθυρο» για μεγαλύτερες παροχές στην τετραετία 2025 – 2028.

Το μεσοπρόθεσμο θα συνοδεύσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 στη Βουλή με βασικές προτεραιότητες τη διατήρηση ενός πλεονασματικού δημοσιονομικού ισοζυγίου με αποτέλεσμα να «ευθυγραμμίζονται» πλήρως με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας που θέτουν ανώτατες «οροφές» στις καθαρές πρωτογενείς δαπάνες, βάζοντας οριστικό τέλος στις έκτακτες επιταγές ακρίβειας. Επίσης με βάση το νέο πλαίσιο, προβλέπεται αύξηση της τάξης του 3,2% στις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικές πολιτική το 2025 ενώ κοντά σε αυτό το όριο θα κινηθούν οι παροχές τα επόμενα χρόνια.

Παράλληλα στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα αγροτικά δάνεια, το πλάνο δράσης των υπουργείων για το 2025 από τον Άκη Σκέρτσο αλλά και ο προγραμματισμός των προσλήψεων για τη νέα χρονιά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.