Το καλαμάρι συνδυάζει την ευχάριστη γεύση με την πολύ υψηλή διατροφική αξία. Ταυτόχρονα, έχει λίγες θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανική τροφή για όποιον προσπαθεί να χάσει βάρος ή να διατηρήσει τα κιλά του χωρίς να στερείται φαγητού και γεύσης. Πιο συγκεκριμένα, 100 γρ. καλαμάρι αντιστοιχούν σε μόλις 88 θερμίδες. Επιπλέον, το καλαμάρι είναι σημαντική πηγή καθαρής πρωτεΐνης, βιταμινών Β2, Β3, Β12, αλλά και ω-3 λιπαρών οξέων.

Πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωσή του εξαιτίας της πεποίθησης πως αυξάνει τη χοληστερόλη. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια, αφού το καλαμάρι όντως επηρεάζει τα επίπεδα της χοληστερόλης, αλλά μόνο σε ένα ελάχιστο βαθμό, καθώς το ήπαρ που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση των επιπέδων της, αναλαμβάνει να διατηρεί σε σταθερά επίπεδα τη χοληστερόλη, προφυλάσσοντας έτσι την υγεία της καρδιάς.

Υλικά (2 μερίδες)

Για τη σαλάτα

  • 400-450 γρ. καλαμάρι/ θράψαλο (ωμό)
  • 2 κόκκινες πιπεριές τσίλι σε ροδέλες (εναλλακτικά 1 πιπεριά Φλωρίνης)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • χυμό από 1/2 lime ή λεμόνι
  • ξύσμα από 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 4 κ.σ. sweet chili σως
  • φύλλα ρόκας ή μαρούλι
  • αλάτι

Για τη σάλτσα τσίλι

  • 1 πιπεριά Φλωρίνης και 1 πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 35 ml ξύδι ρυζιού (ή λευκό ξύδι)
  • 90 γρ. κρυσταλλική στέβια
  • 80 ml νερό
  • 1 κ.σ. κορν φλάουερ

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Ξεκινάμε με την σάλτσα και χτυπάμε στο μπλέντερ τις πιπεριές, το σκόρδο, το ξύδι και το νερό.
  • Βήμα 2: Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε τη στέβια και σιγοβράζουμε για 10’.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε το κορν φλάουερ με λίγο νερό και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι. Μόλις η σάλτσα αρχίζει να χυλώνει, απομακρύνουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βήμα 4: Σε ένα τηγάνι, σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τις πιπεριές και το σκόρδο για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βήμα 5: Κόβουμε σε λεπτά στικ το καλαμάρι και το αλατίζουμε.
  • Βήμα 6: Ψήνουμε το καλαμάρι σε δυνατή φωτιά για 1-2’ από κάθε πλευρά.
  • Βήμα 7: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τις πιπεριές, το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό lime, τον κόλιανδρο, τη sweet chili και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε για λίγο να αναμειχθούν οι γεύσεις. Προσθέτουμε το καλαμάρι κατευθείαν από το σχαροτήγανο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βήμα 8: Προσθέτουμε τα φύλλα ρόκας, περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με έξτρα ξύσμα lime.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 359 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 28,9 γρ.
  • Λιπαρά: 13,7 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 2,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI