Από τότε που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στο Netflix τον περασμένο μήνα, η σειρά φαινόμενο από τη Νότια Κορέα, το Squid Game μαγνήτισε το κοινό σε περισσότερες από 90 χώρες, και έγινε γρήγορα η πιο δημοφιλή διεθνής εκπομπή στην ιστορία του κολοσσού στο χώρο του streaming.
Οι τηλεθεατές καθηλώθηκαν από το δυστοπικό και αιματοβαμμένο θρίλερ το οποίο έφερε στο μυαλό τις πιο φρικαλέες πλευρές του ανθρώπου και σε πιο σημείο μπορεί να φτάσει αν η ανέχεια του χτυπήσει την πόρτα ενώ δεν λείπουν και τα μηνύματα κατά της αποχαύνωσης, της αποξένωσης και της «μη εμπλοκής» όταν βλέπουμε κάτι άδικο να συμβαίνει δίπλα μας.
Οι θεατές ενθουσιάστηκαν από τη σειρά που ήθελε τους παίκτες να ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε αγώνες μέχρι θανάτου για μια ευκαιρία να κερδίσουν ένα τεράστιο χρηματικό έπαθλο.
Και ενώ το ασιατικό δράμα είναι προφανώς μυθοπλασία και μια οξεία κριτική στη σύγχρονη ζωή, κομμάτι της πλοκής πέρασε «στα ψηλά» παρόλο που αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα. Το trafficking ανθρωπίνων οργάνων και την παράνομη βιομηχανία όπου τα ανθρώπινα όργανα συλλέγονται, με ή χωρίς τη συναίνεση του δότη και πωλούνται για αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με σοβαρές καταγγελίες ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις φυλακές της Κίνας συμβαίνει ένα πραγματικό Squid Game εκπληρωμένο από το κυβερνών κόμμα της χώρας και μάλιστα με ένα κυβερνητικό δίκτυο διακίνησης οργάνων που λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα.
Μία βιομηχανία του ενός δισεκατομμυρίου
Σύμφωνα με ακτιβιστές το Κομμουνιστικό Κόμμα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ «αφαιρεί καρδιές, νεφρά, συκώτια και κερατοειδείς χιτώνες από 100.000 αντιφρονούντες και πολιτικούς κρατούμενους κάθε χρόνο, με ένα κυβερνητικό δίκτυο διακίνησης οργάνων που λειτουργεί σε μεγάλη κλίμακα και επικρατεί ο νόμος του “σκοτώστε κατά παραγγελία”».
Η διεθνής κοινότητα παραμένει αδύναμη να σταματήσει τη σφαγή επειδή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάζεται να αποδεχτεί τα «ανεπαρκή και παραπλανητικά» νοσοκομειακά δεδομένα που δίνονται από τις αρχές της Κίνας
Μόλις μια εβδομάδα πριν κυκλοφορήσει η σειρά του Netflix, το Πεκίνο αρνήθηκε πεισματικά την ύπαρξη κρατικού προγράμματος για τη συγκομιδή οργάνων, αφού το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι η Κίνα «στοχεύει συγκεκριμένες εθνοτικές, γλωσσικές ή θρησκευτικές μειονότητες που κρατούνται» αποσπώντας ένα δισεκατομμύριο δολάρια το χρόνο από το εμπόριο οργάνων.
Εννέα Ειδικοί Εισηγητές του ΟΗΕ από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πέρασαν πάνω από ένα χρόνο αποκαλύπτοντας μαρτυρίες και εξετάζοντας τα εξαιρετικά ύποπτα ποσοστά δωρητών οργάνων της Κίνας για να ρίξουν νέο φως στην τρομακτική αγορά των «θανάτων κατά παραγγελία». Τα στοιχεία έκαναν λόγο για συγκομιδή χιλιάδων οργάνων κάθε βδομάδα.
«Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσαν ότι ανησυχούν ιδιαιτέρως για τις αναφορές για τη φερόμενη “συγκομιδή οργάνων” και την στοχοποίηση μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων οπαδών της θρησκείας Φάλουν Γκονγκ, Ουιγούρων, Θιβετιανών, Μουσουλμάνων και Χριστιανών, υπό κράτηση στην Κίνα», ανέφερε η ανακοίνωση.
Πώς λειτουργεί η παράνομη βιομηχανία και η «κόκκινη σημαία»
Σύμφωνα με τις αναφορές των ερευνητών του ΟΗΕ «οι κρατούμενο μπορεί να υποβληθούν σε εξαναγκαστική εξέταση αίματος και εξετάσεις οργάνων, όπως υπερηχογράφημα και ακτινογραφίες, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ενώ άλλοι κρατούμενοι εκτός των παραπάνω κατηγοριών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε τέτοιες εξετάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αποτελέσματα των εξετάσεων καταχωρούνται σε μια βάση δεδομένων με πηγές ζωντανών οργάνων που διευκολύνει την κατανομή οργάνων».
Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι τα πιο συνηθισμένα όργανα που αφαιρέθηκαν από τους κρατούμενους είναι καρδιές, νεφρά, συκώτια, κερατοειδείς και, σπανιότερα, μέρη συκωτιού.
«Ορισμένοι κρατούμενοι δέχονται απειλές θανάτου και απειλές ότι θα τους αφαιρέσουν τα όργανα από την αστυνομία, εάν δεν εγκαταλείψουν τις πεποιθήσεις τους ή αρνηθούν να συνεργαστούν με τις αρχές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Μία από τις «κόκκινες σημαίες» για το trafficking οργάνων που φέρεται να συμβαίνει καθ υπόδειξη και προς όφελος της κινεζικής κυβέρνησης είναι το σύστημα μεταμόσχευσης οργάνων της χώρας και ο ασυνήθιστα υψηλός αριθμός δωρητών. Καθώς και ότι οι παραλήπτες μπορούν να κλείσουν χειρουργικές επεμβάσεις σε συγκεκριμένες ώρες και τοποθεσίες.
Σε άλλα ιατρικά συστήματα αυτό δεν συμβαίνει επειδή οι χειρουργοί δεν μπορούν να προβλέψουν πότε θα πεθάνει ένα άτομο που έχει επιλεγεί ως δότης οργάνων. Για πολλούς απελπισμένους ανθρώπους μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση μεταμόσχευσης καθώς οι λήπτες πρέπει να έχουν την ίδια ομάδα αίματος με τον νεκρό και να έχουν το ίδιο μέγεθος οργάνου.
Το σύστημα «σκοτώστε κατά παραγγελία»
Κρυφές τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν σε κινεζικά νοσοκομεία στο πλαίσιο των ανεξάρτητων ακροάσεων του China Tribunal το 2019 δείχνουν πόσο γρήγορα οι ασθενείς μπορούν να χειρουργηθούν με το σύστημα «σκοτώστε κατά παραγγελία». Σε ένα απόσπασμα, γιατρός από στρατιωτικό νοσοκομείο λέει στον ερευνητή τηλεφωνικά για την «αφθονία οργάνων» που φτάνουν «κάθε μήνα».
Το Πεκίνο είναι σε θέση να καλύψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποβάλλοντας ελλιπή στοιχεία μεταμοσχεύσεων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τις επίσημες στατιστικές των κρατών μελών.
Η Σούζι Χιουζ, Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Συνασπισμού για τον Τερματισμό της Κατάχρησης Μεταμοσχεύσεων στην Κίνα, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας ότι εκτελούν 10.000 έως 20.000 δεν επαληθεύονται. «Όταν εξετάζετε τα έσοδα των νοσοκομείων, τα ποσοστά χρησιμοποίησης κρεβατιών και τον αριθμό των χειρουργικών ομάδων από τα επίσημα κινεζικά δεδομένα … ο αριθμός είναι πιο πιθανό να είναι μεταξύ 60.000 έως 100.000 μεταμοσχεύσεων ετησίως».
Το Δικαστήριο της Κίνας διαπίστωσε ότι η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων μαζί με τους οπαδούς της απαγορευμένης θρησκείας Φάλουν Γκονγκ χρησιμοποιούνται ουσιαστικά «ως τράπεζα οργάνων» για εγχώριους και ξένους αγοραστές.
Οι φρικιαστικές μαρτυρίες
Ο ασκούμενος του Φάλουν Γκονγκ Τζινάτο Λιου, ο οποίος ήταν φυλακισμένος για περισσότερα από δύο χρόνια έδωσε μία μαρτυρία που σοκάρει: «Ήμουν κλειδωμένος σε ένα κελί με περίπου οκτώ τοξικομανείς, οι οποίοι συνήθως παρακινούνταν να κακοποιήσουν τους ασκούμενους του Φάλουν Γκονγκ. Αυτοί οι τοξικομανείς τοποθετήθηκαν σε βάρδιες για να με καταδιώκουν με εντολή των φρουρών. Το κελί είχε εγκατεστημένη κάμερα παρακολούθησης, οπότε οι φύλακες γνώριζαν όλα όσα συνέβαιναν μέσα.
Μια μέρα ένας τρόφιμος μου χτυπούσε την πλάτη και τη μέση και ένας άλλος κρατούμενος μπήκε και του φώναξε: “Μην του τραυματίσεις τα όργανά του!”».
Η φυλακισμένη Ουιγούρη Ζουμουρέτ Νταούτ είπε ότι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο την πρώτη ημέρα των τριών μηνών της κράτησης για να γίνει σάρωση των οργάνων της. «Μόνο αφού μου έβγαλαν τη μαύρη κουκούλα από το κεφάλι μου, κατάλαβα ότι ήμουν σε νοσοκομείο», είπε στην κατάθεσή της.
«Είδα παντού αστυνομικούς με στολή, επίσης ανθρώπους που φορούσαν λευκά παλτά και περπατούσαν, οπότε υπέθεσα ότι ήμουν σε νοσοκομείο. Πήραν πρώτα δείγματα αίματος και μετά έκαναν ακτινογραφία στα εσωτερικά μου όργανα».
Παρά τα ευρήματα, το Πεκίνο αρνήθηκε επανειλημμένα ότι η αναγκαστική «συγκομιδή ανθρώπινων οργάνων» εφαρμόζεται στην Κίνα, χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του ΟΗΕ «κατασκευασμένη» και «δυσφημιστική».
Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης περιγράψει τις σπαραξικάρδιες καταθέσεις μαρτύρων ως προερχόμενες από «ηθοποιούς».