Αναδιπλώνεται, μετά τους πρόσφατους, «πολύ άτυχους» ισχυρισμούς του στη μεγαλύτερη αυστριακή εφημερίδα, εναντίον των Ελλήνων, με σημερινές δηλώσεις του από τη Βιέννη, ο Τόμας Σμιντ, εκπρόσωπος του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών και συγχρόνως αντικαγκελάριου της κυβέρνησης, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Διαβεβαιώνει επανειλημμένως ότι «αγαπά πολύ» την Ελλάδα, στην οποία -όπως λέει- περνά κάθε χρόνο, εδώ και πολλά χρόνια, τις διακοπές του. Λέει μάλιστα ότι το επόμενο ταξίδι του για την Ελλάδα είναι ήδη προγραμματισμένο.

Δηλώνει πως αισθάνεται άσχημα για τις «πολύ άτυχες» εκφράσεις του, τις οποίες όμως, όπως σημειώνει, είχε κάνει μόνον σε σχέση με την κακή κατάσταση και «συμπάσχοντας» με τους Έλληνες φίλους του. Εκφράζει δε τη λύπη του, εάν -όπως λέει- με αυτές πλήγωσε κάποιους ανθρώπους και ζητά να μη δοθεί επιπλέον έκταση στο θέμα.

Η αναδίπλωση αυτή του κ. Σμιντ γίνεται έπειτα από κατάρριψη των ισχυρισμών, που είχε διατυπώσει σε δημοσίευμα της μεγαλύτερης, αλλά γνωστής για τον λαϊκισμό της, αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», στις 30 Αυγούστου, με τίτλο «Πώς γίνεται θρασεία φοροδιαφυγή στα ελληνικά νησιά».

Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, του εκπροσώπου του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, καταρρίφθηκαν πλήρως, όταν στην ελληνική εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», δημοσιεύθηκαν αδιάσειστα τεκμήρια.

Στο επίμαχο δημοσίευμα της «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», ο Τ. Σμιντ διατεινόταν ότι κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας διακοπών του στη Νάξο, δεν του δίνονταν αποδείξεις ούτε στο ξενοδοχείο, ούτε στο εστιατόριο, ούτε στο ταξί, αλλά και όταν ζητούσε, τού έδιναν «ένα κομμάτι χαρτί με κάποια “ορνιθοσκαλίσματα”, χωρίς καμιά δέσμευση».

Τις αποδείξεις, ωστόσο, τόσο του ξενοδοχείου όσο και του εστιατορίου, που ο κ. Σμιντ ισχυριζόταν ότι δεν ελάμβανε, παρουσίασε σε φωτοτυπίες στο σχετικό δημοσίευμά της η ελληνική εφημερίδα παραθέτοντας και δηλώσεις του έκπληκτου, από τους ισχυρισμούς του κ. Σμιντ, υπεύθυνου του ξενοδοχείου, Γιώργου Παγώνη, όπως και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νάξου, Ελευθέριου Στρατούρη.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός, πως στο ίδιο επίμαχο δημοσίευμα της «Κρόνεν Τσάιτουνγκ» τοποθετείτο ο αντικαγκελάριος, υπουργός Εξωτερικών, αρχηγός του συγκυβερνώντος (με τους Σοσιαλδημοκράτες) συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, υιοθετώντας τους ισχυρισμούς Σμιντ.

Σε αυτές, ο κ. Σπίντελεγκερ ισχυριζόταν πως οι μαρτυρίες του εκπροσώπου του «επιβεβαιώνουν απλώς και μόνο ότι έχουμε δίκαιο να ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε κάποιες ενδείξεις πως εκεί έχουν κάτι διδαχθεί και πως δεν επιτρέπεται να συνεχίζεται η τσαπατσουλιά. Γι αυτό δεν υπάρχει κατανόηση και συγγνώμη. Εάν υπάρχουν νέα μέσα (νέα βοήθεια) για την Ελλάδα, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένας συνοδευτικός έλεγχος και εάν κριθεί αναγκαίο τότε θα πρέπει να σταματήσει και να κλείσει η ροή χρημάτων».